Kerimov ailesi hakkında şok iddialar! Eroinden kazandı, ABD'ye yatırdı

Düzenleyen:
Kerimov ailesi hakkında şok iddialar! Eroinden kazandı, ABD'ye yatırdı

DÜNYA Haberleri

Özbek gazeteci: Yıllarca Özbekistan’ı demir yumrukla yöneten İslam Kerimov, kızı Gülnare ve ekibi, uyuşturucu ticaretinden milyarlarca dolar kazanıp parayı ABD’deki bankalara aktardı

Haber Merkezi - Sovyetler Birliği’nden ayrılan ilk devlet olan Özbekistan, 1 Eylül 1991’de bağımsızlığını ilan etti. Ülkeyi, öldüğü tarih olan 2 Eylül 2016’ya kadar İslam Kerimov yönetti. Komünist statükoyu devam ettiren bir çizgi izleyen Kerimov, kurduğu otoriter rejimle yıllarca muhalifleri susturdu. Kızı Gülnare ve yakın çevresi hakkında çok sayıda spekülasyon ortaya atıldı. Vefatının ardından yerine Şavkat Mirziyoyev geçti. 35 milyon nüfuslu Özbekistan’ın halkının yüzde 76’sı fakirlikle boğuşurken Kerimov ailesi 25 yıl boyunca servetlerine servet kattı. Özellikle en son gözaltına alındığı bildirilen Gülnare Kerimov ile eski Millî İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Şöhret Gulamov usulsüzlükte başı çekenlerden. Özbekistan Cumhuriyeti Savcılığı “Gülnare Kerimov’un yurt dışına taşınmış varlıkları, 3 milyar 800 milyon dolar tutarında” açıklamasını yaptı. Ancak Özbek gazeteci Usman Haknazarov, “Gerçekte bu rakam 5 milyar dolar civarında” dedi. 

HER VAGONDAN 2 MİLYAR $  
 Haknazarov, Rusya’nın istihbarat arşivlerine dayandırdığı yazısında özetle şu iddialarda bulundu: Şöhret Gulamov ve ağabeyi Bahtiyar Gulamov (Özbekistan’ın eski ABD Büyükelçisi) elde ettikleri paralarının çoğunluğunu Afganistan’dan uyuşturucu ticaretinden kazanıyordu. Bu para transfer bilgileri eski Sovyetler Birliği devletleri ile Avrupa Birliği ülkelerine sızdırıldı. Rusya Millî İstihbarat Teşkilatı dosyalarında şöyle bir bilgi geçer: ‘Şöhret Gulamov, eroin ticaretini İslam Kerimov ve Özbekistan Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Rustem İnayetov’un emriyle ve üstelik Batı ülkeleri istihbaratı iş birliği ile yapmıştır.’ Gulamov, Afganistan’dan demir yoluyla Özbekistan topraklarına geçen trenleri kendi bizzat kontrol ediyordu. Her vagondan 2 milyar dolar rüşvet alıyordu. Ayrıca ayda iki kez geçen eroin dolu vagonların diğer ülkelere transferini gerçekleştiriyordu. Transferin güvenliği için de rüşvet alıyordu. Şöhret Gulamov’un kazandığı paralar hesaplandığında aylık 40 milyar; yılda 500 milyar dolar civarında olduğu anlaşılmıştır. 2004 Şubat ayında Rus lider Putin, İslam Kerimov’un yüzüne bizzat eroin ticaretinden duyduğu rahatsızlığı söylemiştir. 

İŞTE O LİSTE
Gazeteci Usman Haknazarov’un iddiasına göre; altın, uranyum, uyuşturucu, gaz, petrol ve renkli metal ithalatıyla kazanılan parayı yurt dışına taşıdığı öne sürülen kişilerin listesi...
Cumhurbaşkanı İslam Kerimov:  196 milyar dolar...
Eski Millî İstihbarat Yardımcısı Şöhret Gulamov: 149 milyar 300 milyon dolar. 
 Eski senatör Nikolay Kuçerski:  90 milyar dolar. (Şu an Moskova’da sığınmacı olarak yaşıyor)
 Eski Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Rustam İnayatov: 
70 milyar dolar
Eski Vergi Bakanı Botir Parpiev:  
50 milyar dolar
 Eski Maliye Bakanı Rustam Azimov:  
50 milyar dolar
Mirabror Usmanov:  40 milyar dolar
Eski Merkez Bankası Başkanı Fayzullah Mullacanov: 
30 milyar dolar
Eski Millî İstihbarat Başkanı Müsteşarı Hayat Şarifhocayev: 
12 milyar dolar
 Eski Millî İstihbarat Başkanı Müsteşar Yardımcısı Cevdat Şarifhocayev:  8 milyar dolar

Gerçek rakam çok daha fazla
Gazeteci Usman Haknazarov, Gülnare Kerimov’un yurt dışına taşınmış varlıklarının 5 milyar dolar civarında olduğunu öne sürdü. Haknazarov “Şunu söylemek lazım ki, Kerimov’un yurt dışına sermaye taşıyan liderlerden biri olduğu kesindir. Ve gerçek rakamlar toplamda yaptığı işlerin yüzlerce katıdır. Eski Millî İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Şühret Gulamov ise, Özbekistan’ın en zengin insanlarından sayılmaktadır. Bu yılın temmuz ayında iş gezisi sebebiyle Taşkent’e gelen Rusya’nın istihbarat görevlileri, mahkemeye bazı delillerle beraber Gulamov hakkında yurt dışına özelikle ABD’ye havale edilen 149 milyar 300 milyon doların belgelerini sundu. Bu paraların çoğunluğunun Gulamov’un ABD’de bulunan ağabeyi Bahtiyar Gulamov vasıtasıyla Amerikan bankalarına yatırıldığı bilgisi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...