Kerkük’e yığınak

Düzenleyen:
Kerkük’e yığınak

DÜNYA Haberleri

Irak ordusuna bağlı ağır silahlarla donatılmış 3 bin kişilik Haşdi Şabi gücü Kerkük’ün kuzeybatısına konuşlandırıldı. Bölgesel Kürt Yönetimi şehre giren iki ana yolda hendek kazarak tedbir aldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) gerçekleştirilen tartışmalı referandumun ardından yeni gelişmeler yaşanıyor. IKYB, Irak hükümetinin saldırı hazırlığı yaptığı yönündeki istihbarat üzerine harekete geçti. Peşmerge güçleri, sabah saatlerinde Hazır bölgesinde Duhok ve Erbil’den Musul’a giden iki ana yolu kapattı. Bağdat ve Musul yönlerinden Kerkük’e uzanan ana yollar, ağır makinalı silahlar ile donatılmış “kontrol noktaları”na ek Peşmerge gücü gönderildi. Yollarda hendekler kazıldı. Uzun araç kuyruğu oluşmasının ardından yol tekrar trafiğe açıldı. 
ÜÇ BİN MİLİS İDDİASI
Irak Hükûmeti Resmi Sözcüsü Saad Hadisi “Musul ve Kerkük’e yönelik herhangi bir saldırı planımız yok. Irak yönetimi saldırı değil; diyalogdan yana” açıklamasının ardından yeni bir gelişme daha yaşandı. Irak ordusuna bağlı Haşdi Şabi’nin, Kerkük şehrindeki Peşmerge mevzilerinin karşısında yer alan bölgelere askeri sevkiyat yaptığı iddia edildi. 
700 PKK’LI GELDİ
IKBY Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki “Havice operasyonun bitmesine rağmen Haşdi Şabi’nin şehrin kuzeybatısına ağır silahlarla askeri sevkiyatı üç gündür devam ediyor. Özellikle dünden itibaren bölgeye top, tank ve çok sayıda silah konuşlandırıldı. Operasyon bitmişse bu kadar ağır silahın özellikle Peşmerge güçlerinin karşısına konuşlandırılması manidar. Haşdi Şabi ile Peşmerge güçleri aralarındaki mesafe yaklaşık 500 metre” dedi. Bölgeden gelen haberlere göre yaklaşık 3 bin kişilik Haşdi Şabi gücü Kerkük sınırına yerleşti. Kerkük’ün giriş ve çıkışlarının çeşitli bölgelerinde tank ve ağır makineli silahlara sahip Peşmergeler görülürken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Başkanı Mehmet Seman Ağaoğlu “Dünden bu yana Kerkük’te tansiyon yükseldi. 700’e yakın özel eğitimli PKK’lı Kerkük’e geldi” dedi.
İBADİ: SAVAŞ OLMAZ
Yaşanan bu gelişmelerin ardından kameraların karşısına geçen Irak Başbakanı Haydar İbadi, orduyu Kürtlere karşı savaştırmayacaklarını ancak anayasayı da uygulayacaklarını söyledi. İbadi “Ordumuzu, halkımıza karşı kullanmayız, Kürt vatandaşlara karşı da savaşmayız. Görevimiz, ülkenin toprak bütünlüğünü korumak, anayasayı uygulamak ve vatandaşlarımız ile ulusal kaynaklarımızı korumaktır” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...