Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'de sürpriz sonuç çıktı: Meclis’i kaybetti senato’yu artırdı

Düzenleyen:
ABD'de sürpriz sonuç çıktı: Meclis’i kaybetti senato’yu artırdı

DÜNYA Haberleri

ABD’deki ara seçimlerde Başkan Donald Trump, Senato’daki sandalye sayısında 51’in üzerine çıkarak çoğunluğunu korudu. Temsilciler Meclisinde üstünlük ise Demokratlara geçti

ABD Kongresindeki ara seçimlerinde resmî olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, Senato’daki çoğunluğunu korudu. Demokratlar ise 8 yıl aradan sonra Temsilciler Meclisinde üstünlüğü ele geçirdi. 435 üyeli Temsilciler Meclisinde Demokratların 220 sandalyesine karşı Cumhuriyetçiler şu ana kadar 194 sandalye elde etti. Meclis’in 21 koltuğuna oturacak isimler ise henüz belirlenmedi. Demokratların 229, Cumhuriyetçilerin de 206 sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor. Temsilciler Meclisindeki çoğunluğu Demokratların ele geçirmesi, 2020’deki başkanlık seçimlerine giden süreçte Trump’ın işini zorlaştırabileceği yorumları yapılıyor. Seçimlerin resmî sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor. Ancak posta ile kullanılan oylar ve sonuçların yakın çıktığı bölgelerde gelebilecek tekrar sayım talepleri sebebiyle bazı sonuçların açıklanmasının aralık başına kadar uzayabileceği belirtiliyor. 

‘YENGE’ MECLİS’TE:Seçimlerde yarışan eşi Türk asıllı Lauren Arikan da Maryland eyaletinin meclisine girmeye hak kazandı.

SENATODA 51’İ GEÇTİ: Cumhuriyetçiler ise 100 sandalyeli Senato’daki çoğunluğunu 51’i geçerek garantiledi. Demokratlar ise kesinleşmeyen sonuçlara göre 45 sandalye kazandı. Geçen 105 yıl içinde görevde bulunan yalnızca 5 başkan ara seçimlerde ekstra koltuk elde etti. Trump’ın da bunlardan biri olmasına kesin gözle bakılıyor. 

HER İSTEDİĞİ OLMAYACAK: Demokratlar şimdi Trump yönetimi ve iş ilişkileri hakkında, vergiler menfaat çatışmaları hakkında araştırma açabilecek, kanun planlarını bloke edebilecek. Buna Meksika sınırı boyunca duvar inşa etme teşebbüsü de dâhil. Temsilciler Meclisinde kontrolü ele geçiren Demokratlar, Donald Trump’ın yasa gündemini bloke edebilecek. Başkanlık kampanyası sırasında Trump’ın Rusya ile gizli görüşme iddiaları ve şahsi finans dosyalarını soruşturmak için anahtar komiteleri olacak. 

Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu ele geçirmesiyle Trump’ın, yargıçlar dâhil bütün tayinleri onaylanabilecek. Trump hâlen Federal yargıya 84 muhafazakâr yargıç atamış durumda. Bunun devam etmesi bekleniyor. 

ABD'de sürpriz sonuç çıktı: Meclis’i kaybetti senato’yu artırdı

Trump: Muazzam bir başarı

Senatoda Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu korumasına karşı ABD basınından yapılan ilk haberlere göre Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Demokratların ele geçirmesine rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın bu sonuçları başarılı görmesi dikkati çekti. Trump Twitter’dan yaptığı paylaşımında, “Muazzam bir başarı. Hepinize teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi. Trump göreve geldiğinde Washington’daki üç güç dengesinden biri olan Kongre’de üstünlük Cumhuriyetçilerin elindeydi. Üstünlüğü Demokratların ele geçirmesi durumunda Kongre’nin onayına ihtiyaç duyulan konularda Trump’ın hareket alanı daralmış olacak. 

Nancy Pelosi: Biz kazandık

California eyaletinden Temsilciler Meclisine tekrar seçilen ve Temsilciler Meclisinin mevcut azınlık lideri Demokrat Nancy Pelosi, Washington’da Demokratların zaferini ilan etti. “Yarın Amerika’da yeni bir gün olacak” diyen Pelosi Demokrat Temsilciler Meclisinin şeffaf olacağını ve Cumhuriyetçi parti ile çalışacağını dile getirdi. ABD’nin yeterince ayrılığa düştüğünü ve artık bir araya gelme zamanı olduğunu ifade eden Pelosi “Bu, Demokrat ve Cumhuriyetçi meselesi değil ABD’de Trump yönetimine karşı Anayasayı tekrar yerine getirme meselesidir” diye konuştu. Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump’ın da Pelosi’yi telefonla arayarak Demokratların Temsilciler Meclisinde üstünlük elde etmesinden dolayı tebrik ettiği bildirildi.

DÜNYA BASINI BÖYLE YORUMLADI

Demokratlar azil sürecini başlatabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın ara seçimlerdeki performansı dünya basınında geniş yankı buldu.

Amerikan Washington Post gazetesiyse seçimin ülkedeki bölünmüşlüğün göstergesi olduğu görüşünde. Modern zamanların en pahalı ve en önemli seçim yarışında Demokratların Senato’nun kontrolünü ele geçiremediği ve ümit ettikleri kadar büyük bir başarıya imza atamadıkları yorumuna yer verdi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Demokratların zaferiyle Kongre’de tek parti yönetiminin sona erdiğini yazdı. Gazete Demokratların Temsilciler Meclisinde çoğunluğu sağlamasıyla Donald Trump’ın adımlarının bundan böyle kontrol altında tutulacağı yorumuna yer verdi. Gazete, çıkan bu tabloyla milyonlarca Amerikalının rahat bir nefes aldığını belirtti.

İngiliz Telegraph gazetesi, Demokratların Temsilciler Meclisini ele geçirse de Senato’da aynı başarıyı gösteremediğine dikkat çekti. Gazete Demokratların bu sebeple tarihî bir başarı elde edemediğinin altını çizen Telegraph, Demokratların parti rengine atıfta bulunarak “Mavi dalga gerçeğe dönüşmedi” yorumunu yaptı. Buna rağmen Telegraph, Demokratların Trump yönetimine zarar verebilecek birçok konuda soruşturma başlatma gücünü elde ettiğini yazdı.

İngiliz gazetesi Independent ise, Demokratların Başkan Trump’ın gündemini ve planlarını kontrol altına alma gücüne kavuştuğu değerlendirmesinde bulundu.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesiyse seçim sonucunun sürpriz olmadığı görüşünde. ABD’nin, Trump’ın tam kontrolünde döneminin sona erdiğini yazan gazete, Demokratların başkan hakkında azil süreci başlatma gücüne kavuştuğu iddia edildi.

İsrail Jerusalem Post gazetesi de, Demokratların Trump’ın dış politikada attığı adımları tersine çevirebilecek hamleler yapabileceğini yazdı. Gazete Demokratların İran konusunda daha yumuşak, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuzey Kore konularındaysa daha sertlik yanlısı bir politika için bastıracağı yorumunda bulundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...