FETÖ’yü getirecek 7 dosya

FETÖ’yü getirecek 7 dosya

DÜNYA Haberleri

Amerikan NBC News televizyonunun, ABD Başkanı Donald Trump’ın FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi için yasal yolların incelenmesi talimatını verdiği iddiası, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanırken Ankara’nın bu konudaki beklentisi devam ediyor.

Ebru Karatosun ANKARA

Türkiye, teröristbaşı için şu ana kadar 7 ayrı iade talebinde bulundu. Ayrıca Gülen’in iadesi için 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve sonrasında da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD’ye giderek temaslarda bulundu. ABD’ye gönderilen dosyalardan 4’ü 15 Temmuz öncesi, İstanbul’dan Tahşiyecilere Kumpas, Selam Tevhid/Kudüs Ordusu (usulsüz dinleme), Ankara’dan FETÖ Çatı, Bursa’dan polislik sorularının çalınması davalarını kapsıyor. Diğer 3 talep ise darbe girişiminin bastırılmasının ardından 19 Temmuz 2016’da ABD’ye iletildi. Söz konusu talepler; Genelkurmay Çatı, Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi ve İstanbul Darbe Ana davalarına ilişkin dosyaları kapsıyor. Darbe suçu kapsamında ilk olarak 10 Eylül 2016’da geçici tutuklama talebi ABD’ye gönderildi. 19 Temmuz 2017’de de Genelkurmay Çatı davası kapsamında hazırlanan ilk iade evrakı, ABD Dışişleri Bakanlığı’na iletildi. Darbe girişiminin ardından FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e ilişkin çıkan her yeni delil, ABD’ye dosyalar hâlinde iletildi. Adalet Bakanlığı, son olarak 30 Haziran 2018’de FETÖ’nün sivil imamı Hakan Çiçek’in, 15 Temmuz gecesi ve öncesinde “Eczacı Abdi” kod adlı örgüt üyesi aracılığıyla FETÖ elebaşı Gülen’le doğrudan görüştüğünü ortaya koyan yeni delilleri Amerika’ya göndermişti. NBC News televizyonunun iddiasının doğru çıkması durumunda süreç, ABD Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanlığı Ofisi’nde, Gülen’in iadesine ilişkin gönderilen 7 dosyanın iade anlaşmasında öngörülen şartlar yönünden incelenmesiyle başlayacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...