Deprem anında ortaya çıkan mavi ışık nedir? NASA yetkilisi açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem anında ortaya çıkan mavi ışık nedir? NASA yetkilisi açıkladı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki deprem anında gökyüzünde mavi ışıkların arka arkaya ortaya çıkması gündem oldu. Görüntü cep telefonuyla görüntülenirken NASA yetkilisi mavi ışığın nedenini açıkladı. Peki, deprem anında ortaya çıkan mavi ışık nedir? İşte detaylar…

Hatay'da deprem anında bir iş makinesinin kamerasının kaydettiği görüntülerde ortaya çıkan mavi ışıklar merak konusu oldu. Gökyüzünde peş peşe en az 9 kez yansımalar yapan mavi ışıklar 'deprem ışığı' olarak da adlandırılmaktadır. Peki, deprem anında ortaya çıkan mavi ışık nedir? NASA yetkilisi açıkladı

DEPREM ANINDA ORTAYA ÇIKAN MAVİ IŞIK NEDİR? NASA YETKİLİSİ AÇIKLADI

San Jose Eyalet Üniversitesinde fizik profesörlüğü yapan NASA'nın Ames Araştırma Merkezinde kıdemli araştırmacı Friedemann Freund, gökyüzünde beliren mavi ışığın 'deprem ışığı' olarak adlandırıldığını açıkladı. Deprem ışığının sadece mavi olmadığını belirten Freund, renkli flaşların bile kayıtları olduğunu ve birkaç saniye yanıp söndüğünü vurguladı. Bazılarının ise onlarca dakika süreceğine de dikkat çekti.

Deprem anında ortaya çıkan mavi ışık nedir? NASA yetkilisi açıkladı

DEPREM IŞIKLARI NASIL OLUŞUYOR?

NASA yetkilisi bu soruyla ilgili araştırma yapıldığını ancak kesin bir çözüme ulaşılamadığını söyledi. Ancak bilim insanlarının bu ışıklarla ilgili bazı tahminleri bulunuyor. O da şu:

Tektonik stres alanındaki dünyanın manyetik alanının veya iyonosferinin yerel olarak yok edilmesi bir parlama etkisine neden olur veya tektonik stres bir piezoelektrik etki üretir ve kuvars içeren kaya belirli bir şekilde sıkıştırıldığında, güçlü voltaj üretecektir. Bu voltaj havaya salınır, havayı iyonize eder ve tribolüminesans prensibi olarak adlandırılan parlak elektrik ışığı yayar.

Magmatik kaya kristallerinde küçük kusurlar vardır. Sismik aktivite sırasında kuvvetli stresle ezilip hasar görürler ve peroksijen bağları kırılarak oksijen anyonlarını iyonize ederler. Bu iyonlar kaya çatlaklarından yukarı doğru hareket eder ve daha sonra atmosfere yayılır, havayı iyonlaştırarak parlayan bir plazma oluşturur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...