Muhtevası değil şekli değişti

Düzenleyen:
Muhtevası değil şekli değişti

EĞİTİM Haberleri

TEOG’un kaldırılmasının ardından üniversiteye giriş sınavında da yenilikler yapıldı. İlk olarak ismi değişen sistemde, artık haftalar süren sınavlar iki günde bitecek. Sınav puan türleri 18’den 5’e indirildi. Oturum sayısı ise 6’dan 3’e düşürüldü. 200 ve üzeri alınan puanlar, adaylar istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacak.

DAMLA PEKER ANKARA

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği yeni üniversite sınavının ismi ve detayları belli oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sistemini açıkladı. 2018- 2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacak. Sınav puan türleri 18’den 5’e indirilen, sınavın 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilerek ve 6 oturumdan 3 oturuma düşürülen yeni sistemin ayrıntıları şöyle:
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacak. İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testini alacak. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor. İlk oturumdan sonra yaklaşık 2 saatlik bir ara verilecek. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda olduğu gibi lise müfredatına dair bilgisi ölçülecek.
CUMARTESİ İKİ, PAZAR TEK OTURUM
YKS, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü iki oturum şeklinde gerçekleşecek. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacak. Birinci oturumda 40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi yapılacak. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecek. Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı yüzde 50, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 50 olacak.
180 VE ÜZERİNE  PUAN ALAN ADAY, LİSANSA BAŞVURABİLECEK
TYT, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek. Bu sene, geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecek. Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gerekli. Bu puan 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacak. Adaylar, 180 ve üzeri puan almışsa lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak.
200 PUAN, 2 YIL GEÇERLİ OLACAK
Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacak. Ancak adayların bu haktan sonraki 2’nci yılda yararlanabilmeleri için sınava girdikleri yıl tercih yapmamaları gerekiyor. Ayrıca, 200 puan alan öğrenci bir sonraki sene girdiği sınavdan düşük alırsa yüksek aldığı puandan değerlendirme yapılacak.
SINAV STRESİ YAŞANMAYACAK
Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak. Sorular Millî Eğitim Bakanlığı müfredatına dayalı olacak. Bu oturumda, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşacak. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adayların sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirlenecek.
150 PUAN ALANA ÖZEL YETENEK LİSANS PROGRAMI
Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutuldu. TYT’ye giren ve bu puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebilecek.
Türkçe ve matematik bütün sınavlarda etkili
Yerleştirme Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınacak. Temel Yeterlilik Puanı (TYT-Puanı): [Türkçe Testi (yüzde 50)] +[Temel Matematik Testi (yüzde 50)]
Lisans programlarında ise; dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, Dil) esas alınacak. Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testinin etkisi yüzde 40 olacak.
SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (yüzde 40)] + [Sözel Test (yüzde 60)]
 SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (yüzde 40)] + [Sayısal Test (yüzde 60)]
EA: [Temel Yeterlilikler Testi (yüzde 40)] + [Eşit Ağırlık Testi (yüzde 60)]
DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (yüzde 40)] + [Yabancı Dil Testi (yüzde 60)]
Açık uçlu sorular bu senE de çıkacak
Adayların merak ettiği konulardan biri de geçtiğimiz yıl getirilen ‘açık uçlu’ soruların nasıl olacağıydı. YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, yeni sistemde de açık uçlu sorular yer alacak. 
Bu konuda bir değişiklik yapılmadığı belirtilirken açık uçlu sorular 
yine tek kelime olacak.
15 dakika sıkıntısı artık yaşanmayacak
YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınav tarihleriyle ilgili ÖSYM’nin bir sınav takvimi olduğunu ve bu konuyu müzakere edeceklerini söyledi. “15 dakika” kuralı ile ilgili de konuşan Saraç “Bu sınavın usul ve esasları değil uygulanmasıyla ilgili bir husus. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntı-
lar bu sene yaşanmayacak” dedi.

Eğitimciler ne dedi?
TURGAY POLAT:  Eski sınavın rötuşlu hâli

İstanbul’da bulunan Bahçeşir Üniversitesinin Rektör Danışmanı Turgay Polat, üniversite sistemindeki değişiklik hakkında bilgi verdi. Polat, yeni sisteme büyük bir değişiklik olarak değil, eski sistemin rötuşlanmış hâli olarak baktığını söyledi. Türkiye’de sınav sürdüğü sürece eğitim sisteminde yaşanan sıkıntıların devam edeceğini vurgulayan Polat, şunları söyledi: Öğrenci yine sınav odaklı düşünecek, yine sınava hazırlanacak. Ama en azından martta bir sınav haziranda bir sınav, ikinci dönem tamamen lisenin askıya alınması sürecini bu sistem çözmüş olur. En azından YGS’nin kalkması liselerin mayıs ayına kadar ders yapmasını sağlayacak. Sonuç olarak bunu çok büyük bir değişiklik olarak görüp her şeyi değişecek diye bakmak tamamen hayalcilik olur. 

ÇAĞATAY ÇİÇEK: Yeni sistem stresi azaltacak
Giresun’da özel bir okulda Eğitim Yönetimi ve Denetim Uzmanı olarak görev yapan Çağatay Çiçek, YKS’yi yorumladı. Çiçek, üniversiteye giriş sistemindeki değişikliklerin adaylarda kaygı ve panik duygusunu da beraberinde getirmesine rağmen avantaj ve dezavantajlarının bulunduğunu söyledi. Öğrencilere “Soğukkanlı olun” önerisinde bulunan Çiçek “Yeni sınav siteminde biraz daha uzmanlaşmaya gidilmiş. Önceki sınavlarda öğrenci diğer branşlardan da sorumlu tutulurken, yenisinde Türkçe ve Matematik merkeze alınmış. Öğrencilerin sözel ve sayısal yeteneğini ölçmek için olumlu bir değişim. İkinci oturum sınavlarda ise herkes kendi alanındaki sınav sorularını çözecektir. Sınavın tek güne indirilmesi de stres ve baskıyı azaltacaktır” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...