'Vakıf'lar YÖK'ün kararını tartışıyor: Mütevelli heyet üyeleri artık aldıkları bütün mali kararlardan sorumlu olacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Vakıf'lar YÖK'ün kararını tartışıyor: Mütevelli heyet üyeleri artık aldıkları bütün mali kararlardan sorumlu olacak

Eğitim Haberleri

Vakıf üniversitelerine ‘spor yasası’ gibi karar... Mütevelli heyet üyeleri artık bütün zarardan sorumlu tutulacak. ‘Noter onaylı yazı getirilecek’ şartı konuldu. Karara tepki gösteren bazı üniversiteler “Rektör ve bu konuda çalışanlar devre dışı bırakılıyor” iddiasında bulundu.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ

Türkiye’de çoğunluğu İstanbul (47) ve Ankara’da (13) olmak üzere 11 farklı ilde toplam 77 vakıf üniversitesi var. Kurumların öğrenci sayısının ortalaması yaklaşık 6 bin olmakla birlikte 9 vakıf üniversitesinin 20 binin üzerinde öğrencisi bulunuyor. Son günlerde vakıf üniversiteleri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından gönderilen bir yazı ile çalkalanıyor.

Vakıf Yükseköğretim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanlığına gönderilen yazıda; vakıfların işleyişine dair usul ve esaslara 1 Eylül 2022 tarihli gelen kurul kararıyla tartışma oluşturacak yeni bir madde eklendi. İlgili madde ile daha önce mütevelli heyeti üyeleri sadece SGK veya vergi borçlarıyla ilgili uğrattıkları zarardan dolayı sorumlu idi. Artık aldıkları bütün mali kararlardan (satın alma, kiralama vs.) dolayı sorumlu olacaklar. Mevcut mütevelli heyet üyeleri ve bundan sonra seçilecek üyeler taahhüt belgesi doldurarak noter onaylı olarak başkanlığa yazı gönderecek. Eğer alınan mali kararda bir usulsüzlük ya da zarara uğratma var ise gerekli inceleme ve soruşturmalar neticesinde yaptırımlar uygulanacak.

Edindiğimiz bilgilere göre aslında bu madde eklenmeden önce de aynı şekilde mütevelli heyet üyelerinin mali boyutta aldığı kararlar inceleniyor ve usulsüzlük tespit edildiğinde cezai sorumluluğu oluyordu. Ancak bu madde usul ve esaslarda yer almıyor, inceleme yetkisine dayanak olarak da mütevelli heyet üyelerinin mali kararlar da dâhil olmak üzere aldıkları tüm kararlardan sorumlu olması ilkesi göz önünde bulunduruluyordu. Bu boşluğu böylelikle kapattılar.

‘SPOR YASASI’NA BENZİYOR

Son karar nisan ayında TBMM’den geçen ‘spor yasası’nı akıllara getirdi. Orada da kulüplere şirket mantığı ile yönetilmenin yolu açılmıştı. İlgili bakanlık tarafından belli aralıklarla denetlenme öngörüyordu ve kulüp yöneticileri kendi dönemlerindeki borçlarından sorumlu olacaktı.

YÖK’ün kararını değerlendiren bazı vakıf üniversitelerinin üst düzey yöneticileri şunları söyledi: "Vergi ve SGK borcu gerçekten şişen birkaç üniversiteyi biz de duyduk. Ama bu örneklerden yola çıkarak kararın genel olarak herkese çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Birçok mütevelli heyet üyeleri bu kararın ardından muhtemelen çekilecek. Noter onaylı yazıyı kabul etmezler. Üyeler elinde kalem kâğıt gelir-gider hesabı yapıp üniversite içinde gezmesi doğru değil. Burada aslında rektör ve bu konuda çalışanları devre dışı bırakıyorsun ve şirket mantığıyla burayı yönet diyorsun. Doğru değil. Kararın gözden geçirilmesi gerekir."

'Vakıf'lar YÖK'ün kararını tartışıyor: Mütevelli heyet üyeleri artık aldıkları bütün mali kararlardan sorumlu olacak
YÖK kararı vakıf üniversitelerine gönderildi

Düzenleyen:  - Eğitim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...