Efes "Dünya Miras Listesi"nde

/ Kaynak: AA
Efes "Dünya Miras Listesi"nde

Ekonomi Haberleri  / AA

Efes antik kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Böylece Türkiye'nin, bu listede bulunan kültürel varlık sayısı 15'e yükseldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Efes antik kentinin "UNESCO Dünya Miras Listesi"ne alındığını duyurdu. Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, tarihe ve kültüre gösterdikleri önemin meyvelerini bir bir topladıklarını belirtti.

"Almanya'dan beklediğimiz ikinci güzel haber de geldi. Efes artık resmen bir dünya mirası" diyen Çelik, Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda "Efes" dosyasının UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildiğini ifade etti.

Bakan Çelik, dönemin en önemli bilim, kültür ve sanat kenti olan Efes'in, antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olduğunu, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9 bin yıl kesintisiz yerleşim alanı olarak kullanıldığına işaret ederek, Efes'in tarihin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti, kültürel ve ticari merkez olduğunu vurguladı.

Efes'in, bütün dünyanın üzerinde ortak kültürel miras olarak mutabakata vardığı bir yer olduğuna dikkati çeken Çelik, "Dünyanın neresine giderseniz gidin Anadolu'dan bahsettiğiniz zaman insanların ortak referans noktası olarak Efes'i andığını görürsünüz. Ayrıca Efes, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri ve yılda yaklaşık 2 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor" bilgisini paylaştı.

- DAEŞ, insanlığını mirasını tehdit ediyor

Bakanlık olarak, Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirasının korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini kaydeden Çelik, "Etrafımızdaki ülkelerde büyük trajediler yaşanıyor. Bu trajedilerin bir kısmı da kültürel mirasın yok edilmesidir. DAEŞ denilen insanlığın belası bir terör örgütü, insanlığın mirasını tehdit ederken Türkiye olarak, sahip olduğumuz zengin kültürel mirasa ve tarihe sahip çıkarak bu topraklarda yaşayan tüm medeniyetlerin gelmiş geçmiş tüm devletlerin mirasçısı olduğumuz mesajını veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Çelik, "Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri"nin de listeye dün alındığını ve böylece Türkiye'nin listedeki varlık sayısının 15'e yükseldiğini dile getirerek, "Bilindiği üzere her taraf devlet, yıl içinde en fazla iki alanını listeye aday gösterebilmektedir. Geçtiğimiz yıl yine iki dosya, Bergama ve Bursa Cumalıkızık ile Dünya Miras Listesi'ne adımızı yazdırmıştık. Bu yıl yeniden iki dosyanın kabul edilmesi çok önemli bir başarıdır. Adaylık süreci boyunca Bakanlığımız ile ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yoğun ve titiz bir çalışma yürütüldü. Emeği geçen herkese burada bir kez daha teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

2015 Yılı İtibariyle Türkiye'den UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan tarihi yerler şöyle:

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi Kültürel Peyzajı
Efes Antik Kenti (İzmir)
İstanbul'un Tarihi Alanları
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)
Hattuşaş (Boğazköy)
Nemrut Dağı (Adıyaman)
Xanthos-Letoon (Antalya)
Hieropolis (Pamukkale)
Safranbolu (Karabük)
Truva Antik Kenti (Çanakkale)
Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)
Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya)
Bergama Çok Katmanlı Kültür Peyzajı (İzmir)
Cumalıkızık (Bursa)

Müjdeli haberi, Kültür Bakanı Ömer Çelik, twitter hesabından paylaştı.

Efes "Dünya Miras Listesi"nde

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...