Şimdi de ‘pardon’ deme yarışındalar

Düzenleyen:
Şimdi de ‘pardon’ deme yarışındalar

Ekonomi Haberleri

IMF, Dünya Bankası, Moody’s, Fitch gibi kuruluşlar, ilk iki çeyrek büyümesini görünce, tahminlerini yukarı doğru revize etmek zorunda kaldı. Bazıları ise fikrini birkaç kez değiştirmeye mecbur oldu...

Türkiye’nin yaşadığı hain darbe girişiminden iki gün sonra not indirmek ve ‘negatif beklenti’ ifade etmek için yarışan uluslararası kuruluşlar, şimdi de ‘pardon’ demek için yarışıyor. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi, ardından peş peşe terör saldırıları, uluslararası dalgalanmalar derken birçok olumsuzlukla boğuşan Türkiye, bütün bu olumsuzlukların etkisini, alınan mikro ve makro tedbirlerle atlatmakla kalmadı, darbe girişimi yılını yüzde 2,9 büyümeyle kapattı. Ardından gelen ilk çeyrekte yüzde 5,2 gibi bütün dünyayı şaşırtan bir büyümeye imza attı. ‘Baz etkisiyle yüksek rakam’ iddialarına ikinci çeyrekteki yüzde 5,1 büyüme ile cevap verildi. Üçüncü çeyrekte ise yüzde 7 büyüme beklentileri dile getirilmeye başladı.
Bütün bu gelişmeler, uluslararası kuruluşları, Türkiye’ye bakışlarını değiştirmeye zorladı. Türkiye’nin, bütün olumsuzluklara rağmen 2016’da yüzde 2,6 büyümesi, 2017’ye ilişkin göstergelerin şaşırtan oranda yüksek olması sebebiyle revizyonlar birbirini izledi. İlk olarak ABD’nin yatırım bankacılığı devlerinden Goldman Sachs ve JP Morgan Chase, büyüme tahminlerini yükselttiklerini duyurdu. Goldman Sachs, Türkiye için dile getirdiği yüzde 1,8’lik büyüme tahminini 2,3 olarak revize etti. JP Morgan ise yüzde 1,8 olan tahminini yüzde 2,6’ya yükseltti. Goldman Sachs daha sonra Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 7 civarında, yıl sonunda yüzde 5 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Not kuruluşlarından çifte revizyon geldi

Kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’nin büyümesi hızlandıkça yeni tahminler yayınladı. İşte IMF, Dünya Bankası ve derecelendirme kuruluşlarının ilk ve sonraki tahminleri:

MOODY’S: Türkiye’ye ilişkin tahminini ilk olarak nisan ayında yüzde 2,2’den yüzde 2,6’ya yükseltti. Sonra “Türkiye yüzde 3,7 büyür” dedi. 2018’e ilişkin tahminini de önce yüzde 2,7’den 2,9’a ardından yüzde 3,2’ye yükseltti.
DÜNYA BANKASI: Önce yüzde 3 büyüme tahmini yaptı. Ardından yüzde 3,5’e çıkardı. 2018 ve 2019 tahminlerini ise yüzde 3,9 ve yüzde 4,1 olarak değiştirdi. Türkiye ayrıca büyüme beklentileri en fazla yükseltilen ülke olarak dikkat çekti. Banka, 2017 yılı için yüzde 3, 2018 için yüzde 3,5 ve 2019 yılı için yüzde 3,7 olarak belirlemişti.
FITCH: Türkiye’nin bu yıl yüzde 2,3, gelecek yıl yüzde 1,3 büyüyeceği tahmini yapan Fitch, rakamları bu yıl için yüzde 4,7, gelecek yıl için yüzde 4,1 olarak güncelledi, Türkiye’nin yüzde 5’in üzerinde büyümeyle beklentileri aştığını vurguladı. Fitch daha sonra tahminini bu ay yeniden değiştirdi ve “Türkiye yüzde 5,5 büyür” dedi.
MORGAN STANLEY: ABD’li yatırım bankacılığı kuruluşu, Türkiye için büyüme öngörüsünü eylülde yüzde 3,3’ten yüzde 4,3’e yükselttiğini açıkladı. 
NOMURA: Japon finans kuruluşu, diğer kuruluşlara göre oldukça yüksek olarak belirlediği yüzde 4,2 tahminini daha da yükseltti ve yüzde 5,5’e çıkardı.
JP MORGAN: 2017 büyüme tahminini yüzde 4,6’dan yüzde 5,3’e yükseltirken, gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisini değiştirmeyerek yüzde 3,1 seviyesinde tuttu. 
IMF: Türkiye’ye yönelik büyüme beklentisini 2017 yılı için yüzde 2,5’ten yüzde 5,1’e, 2018 için yüzde 3,3’ten yüzde 3,5’e yükseltti. 

Ya samimi ya da mahcup olacaklar

İş dünyası, Türkiye’nin yıl sonunda yüzde 5’in üzerinde bir performans sergilemesini bekliyor. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, ilk iki çeyrekte yüzde 5’in üzerinde büyümenin moral ve motivasyon olduğunu, 2 yılda yaşanan sıkıntıların geride kaldığını, ülkenin önünün açık olmasının verdiği moralle çalıştıklarını söyledi. 
Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç de Türk ekonomisinin çarklarının sağlam olduğunu, üçüncü çeyrekteki yüzde 7 beklenen büyümenin uluslararası kuruluşları daha çok şaşırtacağını söyledi. Güleç, “Bu onları daha çok şaşırtacak. Kredi derecelendirme kuruluşları daha çok mahcup olmak zorunda kalacaklar. Ya samimi olacaklar ya da mahcup.” diye konuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...