Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

100 bin lira çeken 85 bin lira faiz ödüyor

100 bin lira çeken 85 bin lira faiz ödüyor

Ekonomi Haberleri

Konut kredisi faiz oranları, 120 ay vade için yüzde 1,15-1,30 bandına çıktı . 100 bin TL kredi çeken vatandaş, neredeyse bir o kadar faiz ödeyecek. Bankalar yüksek faizle, müteahhitler yüksek kâr marjıyla eleştiriliyor. Artan maliyetler altında bunalan vatandaşın ev hayali, başka baharlara kalıyor

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla Ziraat Bankası başta olmak üzere çok sayıda banka, 10 yıllık konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmiş, söz konusu oranlar aylık yüzde 0,92’ye kadar gerilemişti. Birkaç ay bu rakamda kalan oranlar, sonrasında tekrar yükselmeye başladı. Geçen yıl nisanda yüzde 0,94 olan oranlar; haziranda yüzde 0,98, eylülde yüzde 1,07, aralıkta da yüzde 1,13’e çıktı. Geçen ay yüzde 1,14’e ulaşan oranlar, bugün en düşük yüzde 1,15 seviyesinde bulunuyor. Bazı bankalarda yüzde 1,30’a yaklaşan bu rakamlar, aynı zamanda son 20 ayın en yüksek konut kredisi faiz oranı...

BANKALAR KAZANIYOR
Öte yandan Türk bankacılık sektörünün geçen yılki net kârının, 2016’ya kıyasla yüzde 30,9 artarak, 49,1 milyar lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı bildirilmişti. Konut sektörünün temsilcileri de bankalara hâlihazırda konut kredisi için yapılan başvuruların 3’te birinin reddedildiğini, normalde yüzde 100 olan kredi verme oranının, yüzde 70-65’lere gerilediğini, verilen tutarların da düşürüldüğünü kaydetmişti. Analistler, enflasyonda yaşanan yükseliş üzerine sıkı para politikasının uygulandığını, bu sebeple faizlerin yüksek seyrettiğini belirtiyor.

YÜZDE 1 SEVİYESİ KRİTİK
Konut sektörünün temsilcileri, faizde yüzde 1’in kritik eşik olduğunu ve oranların bu rakamın altında olması gerektiği görüşünde... Sektör temsilcileri, faizlerin düşmemesi hâlinde konut satışlarının yavaşlayacağını ifade ederek; geçen yıl yakalanan rekorun gerisinde kalınacağını, tüketicilerin büyük kısmının konut alımını yüksek faiz oranları sebebiyle ertelediğini kaydediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...