Ay çiçeği modeliyle elektrik üretecek

Ay çiçeği modeliyle elektrik üretecek

EKONOMİ Haberleri

SUOZ Enerji tarafından Kuşadası’na kurulan hareketli panellerle 150 MW’lık elektrik üretilecek. Firma, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışına da elektrik satacak.

BERK KERİM KILIÇ

Dünyada gelişmiş birçok ülke güneş enerjisine yöneliyor. Türkiye’de de son yıllarda bu konuda önemli adımlar atılıyor. Bu alanda eski başbakan Tansu Çiller’in oğullarının sahibi olduğu SUOZ Enerji, geliştirdiği modüler güneş enerji panelleriyle elektrik üretimini yüzde 50’ye kadar arttırmayı başardı. Kendi ürettiği paneller ile Aydın Kuşadası’nda 110 dönümlük arazi üzerine toplam 12 parselden oluşan santral kuran Berk Uçuran Çiller “Santralde kullandığımız paneller Array Tracking ve özel izleme donanımlı MonoPerc panel yapısı ile diğerlerinden ayrılıyor. 104 derecelik hareket kabiliyeti ile gün boyu güneşi takip edip dik açıyla ışın toplayabiliyor. Bu sayede sabit sistemlere göre yüzde 22 daha fazla elektrik üretebiliyor, bu oran yaz aylarında ise yüzde 50’yi buluyor” diye konuştu.
2023’e kadar yurt içinde 150 MW, global pazarda da 700 MW Güneş Enerji Santrali yatırımı hedeflediklerini ifade eden Çiller “Türkiye’yi sürdürülebilir enerji alanında üretim üssü konumuna ulaştırmak istiyoruz. Yurt dışında da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda Afrika’yı yakın markajımıza aldık. Tunus ve Angola’da ihale aşamasındayız. Otomotivde de su soğutmalı bataryalarda oldukça ileriye gittik. Hatta büyük bir oto üreticisiyle gizli bir iş planlaması imzaladık. İleride paylaşacağız” dedi.

Römork üzeri panel tarımın hizmetinde

Mobil panellerde her yere elektrik götüreceklerini belirten Çiller, “Römork üzeri panellerle tasarlanan mobil güneş enerjisi sistemi, özellikle tarımda, kamp alanlarında, sulama sistemlerinde ve portatif kullanımın gerektiren her yerde enerji üretecek. Katlanabilir olan bu paneli 2 bin dolardan satmayı düşünüyoruz. Yıl sonuna kadar 50 franchise vererek ülkenin 400 noktaına ulaşmayı hedefliyoruz. Franchise fiyatı ise 5 bin ile 40 bin TL arasında değişecek” dedi. Çiller ayrıca bir diğer projeleri olan Çatı Pili ile de konutlarda ve sanayi tesislerinde şebekeden bağımsız güneş vasıtasıyla elektrik üreteceklerini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...