Özel sektörde yatırım yarışı

Düzenleyen:
Özel sektörde yatırım yarışı

EKONOMİ Haberleri

Kale Grubu, dijital dönüşüme 15 milyon dolar yatırım yapıyor. Dicle Elektrik 4,16 milyon liralık yatırımla altyapısını yenilerken, Ekici de 10 milyon liralık yatırıma imza attığını duyurdu

Türkiye, geçtiğimiz aylarda şiddetli ekonomik saldırılara maruz kaldı. Bu saldırıların etkisini enflasyon ve döviz kuru yansıması sanayicisinden öğrencisine kadar her birey derinden hissetti. Bunun üzerine devletin tasarruf tedbirleri, enflasyonla topyekûn mücadele programları ile teşvik mekanizmaları devreye girdi. Tam bu aşamada özel sektörden peş peşe yatırım hamleleri gelmeye başladı. Bir kısmı önceden planlanmış yatırımlar ‘durmadan, hızlanarak devam’ derken, bazı şirketler de yeni yatırım başlattı. Kale Grubu, 3 senelik programı kapsayan dönemde 15 milyon doların üzerinde yatırım yapacağınu duyurdu. Yatırımın ilk ayağı 2018 sonunda bitirmiş olmayı hedefleyen şirket, son 2 senede 150 milyon dolarlık yatırımı da tamamladığını duyurdu. Yeni yatırımla hedef yeni ürünler ve dijitalleşmeyle ihracatı büyütmek. Kale Seramik Genel Müdürü Okan Gedik, aynı zamanda enflasyonla mücadele kapsamında, Kaleseramik olarak başlattıkları, yüzde 40’a varan indirim kampanyasını sene sonuna kadar uzatmaya karar verdiklerini söyledi. Gedik “Sadece doğalgaz girdi maliyetinde TL bazında yüzde 100’e yakın artış yaşandı. Evet, fiyat ayarlaması yaptık ama artışın tamamını kesinlikle fiyatlara yansıtmadık, kendi marjımızdan kullandık” dedi.

Elektrik kayıt altına girecek

Güneydoğu’da elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, Diyarbakır’da kesintileri önlemek için 4 milyon 160 bin liralık yatırımıbaşlattı. Yıl sonunda tamamlanması planlanan yatırımla, kayıt dışı 30 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi kayıt altına alınacak. Bu kapsamda 200 kilometre abone kablosu döneşecek, 1.200 adet direk montajı yapılacak.

Ekici’den 10 milyon TL

Peynir üreticilerinden Ekici, bu sene başından bu yana peynir üretimine 10 milyon lira yatırım yaptı. Ekici Peynir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ekici “Geçen yıla oranla 3 kat fazla yatırım yaptık. Tüketicinin fiyat artışından en az etkilenmesi için ithal girdileri azaltıyoruz. Süzme peynirde 3 kat, tek kullanım peynirde 4 akat üretim artışı gerçekleştirdik’ dedi.

Burada uçak gemisi yapılacak

Çanakkale’nin Biga ilçesinde bulunan, Türkiye’nin ağır sanayi kuruluşlarından İÇDAŞ A.Ş, uçak gemisi yapmak için tesis inşa ediyor. Geçen yıl Değirmencik tesislerinde  temeli atılan 370 metre boy, 70 metre genişliğindeku kuru havuz inşaatında yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlandı. Maliyeti 50 milyon dolar olan ve önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen tesiste, uçak gemisi inşa edilecek ve yaklaşık 1.000 kişi istihdam edilecek. İÇDAŞ Yatırım Direktörü İsmail Yaman, 7/24 esası ile çalıştıklarını, bu projede olmaktan gurur duyduklarını belirterek, “Destanlar kenti Çanakkale, 103 yıl önce verdiği kurtuluş mücadelesinin tesiriyle bize ilham kaynağı olmaya devam edecek” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...