Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asgari ücrette denge polemiği

Düzenleyen:
Asgari ücrette denge polemiği

EKONOMİ Haberleri

Asgari ücret için işçi ve işverenin beklentileri birbirinden uzak. İşçi sendikaları asgari ücretin enflasyona yedirilmemesi gerektiğini söylerken, işverenler ise “2 bin TL, ücret dengesini bozar” diyor.

SERCAN AKINCI - İSTANBUL

Asgari ücret için tartışmalar başladı. İşçi sendikaları “görüşmeler erken başlasın” talebi kabul görmese de görüşmelerin asgari ücretin 2 bin lira kabul edilerek başlaması konusunda ısrarcı. Ekimde enflasyonun yıllık bazda yüzde 25’i aşması nedeniyle asgari ücretin en az 2 bin lira olması öngörülüyor. İşveren ise sadece enflasyonu baz almanın yanlış olacağını savunarak, 2 bin liralık asgari ücretin, 2015’te olduğu gibi ücret dengelerini bozacağı görüşünde. 

İşçiyi, memurlar gibi enflasyona karşı yedirmemek gerektiğini vurgulayan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyon (Türk- İş) Başkanı Ergun Atalay, asgari ücretin 2 bin lira olarak kabul edilerek görüşmelerin başlaması gerektiğini yineledi. 2 bin liralık asgari ücretin dengeleri bozacağını savunmanın yanlış olduğunu dile getiren Atalay “Bozulacaksa da yapacak bir şey yok. Çalışanlar açlık sınırının altında mı kalacak? İktidarıyla muhalefetiyle işçisiyle işvereniyle müspet bir çalışma yaparak bu meseleyi çözmek lazım. Yoksa bu iş böyle sürüp gider” dedi. 

Aynı zammı herkes bekleyecek

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç asgari ücret belirlerken sadece çalışanları değil, işsizleri de düşünmek gerektiğine işaret etti. Yeni yatırım yapacak bir şirketin maliyet hesabını yaparken, bunu da göz önüne aldığını belirten Koç, bugün için bir rakam söylemenin doğru olmayacağını anlattı. Asgari ücreti belirlerken sadece enflasyonu baz almanın yanlış olacağını vurgulayan Koç, şöyle devam etti: Tek maliyetimiz işçilik değil. Üretim maliyetleri artıyor. 2015’teki yüzde 29’luk artış ücret dengesini bozdu. Bu denge hâlâ sağlanamadı. Çünkü asgari ücretin biraz üstünde maaş alanlar var. İki bin liralık asgari ücret belirlenmesi hâlinde bu denge yine bozulur. Herkese aynı zammı yapmak mümkün değil.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...