Prefabrik yapılardaki en büyük soru: Ağır çelik mi, hafif çelik mi?

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Prefabrik yapılardaki en büyük soru: Ağır çelik mi, hafif çelik mi?

EMLAK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Çelik evlere ilgi gün geçtikçe artıyor. Maliyet olarak hemen hemen betonarme evler ile aynı rakama ulaşan bu evler, depreme dayanıklı olmaları sebebiyle son döneminde göz bebeği hâline geldi. Çelik ev alımı veya yapımında en fazla merak edilen konuların başında ‘Hafif çelik mi?’ ‘Ağır çelik mi?’ sorusu geliyor…

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - İki tür arasındaki farkları kaleme döktük…

TAŞIMA KAPASİTESİ

> Taşıma kapasitesi noktasında ağır çelik daha güçlüdür. Peki bu durum evinizi nasıl mı etkiler? Diyelim evin dış cephe kaplamasında tuğla ya da taş gibi dekoratif malzemeler istiyorsunuz. Hafif çelik bu noktada sizi zorlar. Aynı şekilde döşemelerde de yine bu önemli olur. Eviniz hafif çelikse parke, marley gibi hafif kaplamalardan faydalanmalısınız. Ağır çelik evde zeminde mermer dahi kullansanız problem çıkmaz.

MUKAVEMET DURUMU

> Bu aşamada hafif çelik de ağır çelik de yeteri kadar mukavemet sağlar. Çünkü burada asıl önemli olan çeliğin destekleyicisi olarak kullanılacak malzemeler. Yani sadece alçıpan ile de bir evi yapabilirsiniz ya da daha kalın görünmesi için OSB vb. elemanlarla kalınlığı arttırabilirsiniz.

Prefabrik yapılardaki en büyük soru: Ağır çelik mi, hafif çelik mi?

KURULUM SÜRESİ

>Çelik evlerde malzeme fabrikada üretilip evin yapılacağı alanda kurulumu sağlanır. Hafif çelikte genel olarak çelik galvaniz ile kaplanır. Ağır çelik ise doğrudan kullanılır. Hafif çelik kurulumu ile ağır çelik arasındaki temel fark ise ağır çeliğin daha zor olması. Hafif çelikte genel olarak işi bilen ustalarla işler kolayca yapılır. Ama ağır çelikte iş makinelerine de ihtiyaç duyulur.

TADİLAT FARKI

> Hafif çelik evlerde kullanıldığında galvaniz ile kaplı şekilde kullanılır. Eğip bükme gibi işlemleri kolay yapılır ama sonrasında bir tadilat gerektiğinde ilk etaptaki kadar işiniz kolay olmaz. Ağır çelikte ise tadilat işleri daha kolay olur.

MALİYET FARKI

> Ağır çelik ile hafif çelik arasındaki belki de en önemli fark, maliyet. Çünkü her ikisi arasında ciddi bir fark var. Ağır çelikler, hafif çeliğe göre daha çok daha pahalı. Aktüel fiyatları internetten bulmanız mümkün.

YAPI ÖZELLİKLERİ

> Yapacağınız ev, üç katın altındaysa hafif çeliği kullanmanızda sıkıntı yok. Ama üç katın üstüne çıkacaksanız ağır çelik olmazsa olmaz. Kısaca özetleyecek olursak ağır çelik yapı ile hafif çelik yapı arasında en önemli fark, maliyet olarak görünüyor. Ağır çelik yapı daha pahalı olduğu için çoğunlukla üç kat altındaki yapılarda hafif çelik tercih ediliyor. Ağır çeliği hafif çelikten ayıran bir diğer belirgin fark da taşıma kapasitesi olarak görünüyor.

Düzenleyen:  - EMLAK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...