Dr. Nayef Nahar eş-Shamari: Körfez’de artık tek söz sahibi Türkiye

Düzenleyen:
Dr. Nayef Nahar eş-Shamari: Körfez’de artık tek söz sahibi Türkiye

GÜNDEM Haberleri

“Körfez ülkeleri büyük sıkıntıda… Arap ülkeleri çatışma ve vekâlet savaşında, hepsi çıkarı için hareket ediyor. Artık bir numaralı söz sahibi Türkiye’dir”

Mahmut Özay İSTANBUL

ABD’den Çin’e, Rusya’dan İran’a kadar 40 ülkeden temsilcinin katılımıyla gerçekleşen İstanbul Güvenlik Konferansına “Cemal Kaşıkçı” damga vurdu. Küçükçekmece’de bir otelde gerçekleştirilen konferansın açılışını Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy yaptı. Şensoy “Yaklaşık 20 yıldır, şekillenen ‘bilgi çağı’ dediğimiz bir döneme girdik. Bu artık çok hızlı bir süreç hâline geldi. Bilgi çağı da bize mikro milliyetçilik ya da mikro devletler çağını getiriyor” dedi. Etkinlikte konuşan Katar Silahlı Kuvvetleri’nden Tümg. Dr. Hamad Ben Mohammed Al Marrı, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesini ‘insanlık dışı’ olarak değerlendirdi. Faaliyete geçen İstanbul Havalimanı’ndan dolayı Türkiye’yi kutladığını ifade eden ve Türkiye ile Katar’ın birlikteliğini hiç kimsenin bozamayacağına dikkat çeken El-Marrı “Şu an bir kere daha değinmek istiyorum; çünkü birtakım ihtimaller söz konusu. Katar’a yönelik ambargo uygulayan ülkeler, yersiz haksız girişimler söz konusu. Katar’ın kolay bir lokma olmadığı ortadadır. Cemal Kaşıkçı’nın kötü ve insanlık dışı bir yöntemle öldürülmesi Körfez kriziyle de bağlantılı diyebiliriz. Kaşıkçı olayı dünyanın vicdanını yaralamış siyasi bir konudur” ifadelerini kullandı. 

SİYASAL REFORM ŞART

“Körfez ülkeleri büyük sıkıntıda” diyen Katar Üniversitesi’nden Dr. Nayef Nahar eş-Shamari şunları söyledi: Ortada bir güvenlik sorunu var. Düşünsel fikirsizlik beraberinde birçok sonucu doğuruyor. Çarpıklığın en güzel örneği DEAŞ... Din derslerinden ayetler çıkarmaya başladılar. Bunlar üzerinden baskı kurdular. Arap ülkeleri çatışma ve vekâlet savaşı sürüyor. Ulusal çıkarlar ön planda olduğu için herkes farklı hareket ediyor. Bu beraberinde yeni sonuçlar getirdi. Körfez ülkelerinde artık bir numaralı söz sahibi Türkiye’dir. Bu da Suudi Arabistan’ın en büyük yenilgisidir. Türkiye’nin gücü halkına dayanıyor. Arap coğrafyasında bu durum tam tersi... Siyasal reforma ihtiyaç var. 

SELMAN GÜVENİ YİTİRDİ 

Kaşıkçı cinayetinde ABD’de yaşanan son gelişmeleri anlatan Stratejist Bassima Alghussein şöyle konuştu: ABD, Cemal Kaşıkçı için üzgün. Birçok çevrede ve basın kuruluşlarında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın katil olduğu görüşü hâkim. Suudi Arabistan’la iş yaptıkları için sessiz kalıyorlar. Ama bu sessizlik uzun süreli değil. Kaşıkçı olayı algıyı tamamen kırdı. Selman ilk geldiğinde ‘taze kan’ denildi. Şuan ise o güven tamamen kırılmış durumda. Ortak görüş Selman’ın gerekli olmadığı ve gönderileceği fikri... Cinayetin üstünü hâlen örtüyorlar. Prens, Filistin- İsrail çatışmasından beslenerek farklı bir algı oluşturmanın peşinde.

'ERDOĞAN'IN VİZYONU BARIŞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

İstanbul Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada Senegal Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Bakanı Augustine Tine, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşleri ve vizyonunun, dünyadaki barış ve güvenlik için çok önemli olduğunu söyledi. Bu toplantının teması olan “geleceğin güvenliği” konusunda ülkelerin derhâl çözümler bulması ve tartışması gerektiğini belirten Tine, güvenliğin pek çok açıdan ele alınabileceğini, güvenliğin her zaman için karar alıcıların “hangi ufuk?”, “hangi referanslar?”, “hangi uygulamalar?”, “hangi zorluklar?”, “hangi yönetişim?”, “hangi imkânlar?” gibi bazı önemli sorulara cevap vermesi gerektiğini dile getirdi. 
“Zanzibar, Türkiye ile kardeşlik ilişkilerini geliştirmek istemektedir” diyen Zanzibar Devlet Bakanı Issa Haji Ussi şöyle konuştu: Zanzibar, iki ülkenin gelişmesi için gerekeni yapmaya hazırdır ancak bölgesel ya da uluslararası barış, tek başına bir ülkenin ulaşabileceği bir hedef değildir. Ortaklıklar gerekir ki, bütün ülkeler bundan faydalanabilsin ve barışa ulaşabilsin. Ülkelerimiz, işbirliği ve barış zihniyetini ön plana çıkarmalıdır.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...