Suç ve Ceza

A -
A +

1 Mart 2024 Cuma akşamı yazar Eylem Tok ve estetikçi Bülent Cihantimur’un 17 yaşındaki oğulları T. C. 3 ATV aracıyla yaptıkları gezide arızalanan araçlarını güvenlik şeridinde tamirle meşgul Oğuz Murat Acı, Tahsin Arslan, Süleyman Arslan, Hasan Topal ve İbrahim Gümüş'e çarptı.

 

Meydana gelen kazada Oğuz Murat Acı olay yerinde hayatını kaybederken Tahsin Arslan, Süleyman Arslan, Hasan Topal, İbrahim Gümüş yaralandı.

 

Kazaya sebep olan 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü kaza mahalline çağırdığı annesi Eylem Tok ile kaza mahallini terk ederek İstanbul Havalimanı'ndan önce Mısır'a kaçmış, ardından ise Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmişlerdi.

 

Ehliyet sahibi olmadıkları hâlde araç kullanan T. C. ve olay yerine hemen intikal eden ailesinin ambulans çağırmak ve hesap vermek yerine kaza mahallindeki yaralıları kendi hâllerine terk ederek kıtalar ötesine kaçması hem ahlaken hem yasal sorumluluk anlayışının içine düştüğü çukuru gösterir.

 

Kazanın hemen sonrasında önce Mısır'a ardından ABD'ye kaçan Eylem Tok ve oğlu için ABD makamlarına hem diplomatik hem de Interpol aracılığıyla iade talebi iletildi.

 

Kamuoyunda olay sonrası yaşananlara karşı gelişen tepkilere karşılık T.C.nin annesi yazar Eylem Tok’un, kamuoyundaki tepkiyi köpürtecek açıklamaları medyada yer aldı. Eylem Tok oğlunu yurt dışına kaçırma operasyonu için “Bugün yine olsa yine aynı şeyi yaparım. Adil yargılama olacaksa gelirim…" demiş.

 

Ülkesinde adil yargılama için teminat isteyen Eylem Tok’un sığındığı ABD’de hemen aynı günlerde bir başka trajedinin müsebbibi yargıda hesap veriyordu.

 

Vatandaşlığına güvenerek sığındıkları ABD’de Ohio eyaletinde Yargıç Brendan Sheeh’in karşısına çıkarılan geçtiğimiz yıl kendi küçük kızının ölümüne sebep olduğu iddiasıyla yargılanan kızı Jaily’ni evde yalnız bırakarak tatile giden Kristel Candelario’dur.

 

Kristel Candelario tatilini tamamlayıp on gün sonra eve döndüğünde kızının cesediyle karşılaştı. Yapılan otopside bebeğin açlık ve susuzluktan öldüğü belirlenmiş.

 

16 aylık bebek Jaily’ni evde tek başına aç ve susuz bırakarak ölümüne sebep olan Kristel Candelario’ya “kızını aç bırakarak en büyük ihaneti işlediğini belirten” Yargıç Brendan Sheeh’in anneyi müebbet hapis cezasına çarptırırken “Tıpkı kızın Jaily’ni hapisten çıkmasına izin vermediğin gibi sen de hayatının geri kalanını özgürlüğün olmadığı bir hücrede geçirmelisin. Ancak tek fark şu, hapishane sana çocuğa vermediğin yemek ve suyu verecek…” dedi. 

 

Kendi ülkesinden kaçarak dönüşü için (ne anlama geliyorsa) adil yargılanma garantisi talep eden Eylem Tok, garantör görerek himayesine sığındığı ABD’de sonuçla yüzleşme cesareti varsa şanslarını denesin!..

 

Kamuoyunda dikkatle izlenen son gelişmeleri önceki akşam Ankara’da iftarda medya temsilcileri ile bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kendisine yöneltilen soruları cevaplandırarak paylaştı.

 

“Kaçak sürücü T. C. ve annesi Eylem Tok’u Amerikan makamları yargılayabilir mi?..” sorusunu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç suçluların ABD makamlarınca yargılanabileceğini belirterek “Sen yabancı bir ülkede bir yabancıya karşı suç işledin, benim vatandaşımsın, dolayısıyla seni benim kanunuma göre yargılayacağım diyebilir” şeklinde cevaplandırdı.

 

Kamuoyunda ilgi ile izlenen; hakkında ‘bir kişinin ölümü ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek, annesi hakkında ise ‘suçluyu kayırma’ suçundan yakalama kararı çıkarılan sürecin nerede ve nasıl tamamlanacağı merak konusu.

 

Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” romanındaki ifadesiyle er ya da geç finalinde “Önce biraz ağladılar, ama alıştılar şimdi… Aşağılık insanoğlu her şeye alışır…” sözünü hatırlatan iki farklı olay, iki farklı mekân.

 

Sonuç ne zaman, nerede ve hangisi?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.