Kamuda, maaşı kesilmeden çalışabilenler!

A -
A +

Emeklilerin de belirli şartlarla kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ile bunlara ait şirket ve diğer iştiraklerine ait iş yerlerinde çalışma imkânları bulunmaktadır. Ancak 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uygulanmakta olan düzenleme gereği genel olarak emeklilik maaşı alanların aylıkları kesilmeksizin, genel bütçeye dâhil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacağı ve görev yapamayacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Bu bağlamda kamuda çalışmaya başlayan emekliler, özel sektörde çalışan emeklilerde olduğu gibi sosyal güvenlik destek primine tabi olarak hem emekli maaşını hem de çalıştıkları iş yerlerinden maaş alma imkânları bulunmamaktadır.

 

Kamuda çalışmaya başlayan emeklilerin, emekli maaşları tamamen kesilirken aynı zamanda çalışmaya başladıkları kamu iş yerlerinden alacakları maaş üzerinden uzun ve kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi dâhil olmak üzere tüm SGK primleri kesilmektedir.

 

Dolayısıyla emekliler, kamuda çalışmak istiyorlarsa emekli maaşlarının kesileceğini bilmeleri gerekmektedir. Ancak kamuda her çalışmaya başlayanın emeklilik maaşı kesilmemektedir. Yasada bu uygulamadan istisna edilenler de bulunmaktadır.

 

 

HEM EMEKLİLİK MAAŞI HEM DE KAMUDAN MAAŞ ALABİLEN ŞANSLILAR

Emeklilerin kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ile bunlara ait şirket ve diğer iştiraklerine ait iş yerlerinde memur, işçi, öğretmen, şef, uzman, müfettiş gibi pozisyonlarda çalışmaya başladıkları anda emeklilik maaşları kesilirken aşağıda sayılanların ise emekli maaşları kesilmemektedir. Buna göre emekli maaşları kesilmeden kamuda görev almaları nedeniyle buradan maaş alan şanslılar aşağıda tek tek yer verilmiştir.

  • Cumhurbaşkanlığına seçilenler,

  • Dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar,

  • Yasama organı üyeliğine seçilenler,

  • Mahallî idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,

  • Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,

  • Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.), vakıf üniversitelerinde görev alanlar,

  • Özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar,

  • Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile 2547 sayılı Kanunun 60. maddesinin (a) fıkrası uyarınca yasama organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanların aylıkları kesilmeksizin kamu idarelerinde görev alabileceklerdir.

Bunlar hakkında ilgili kanunlar ve sosyal güvenlik destek primine ilişkin hükümlerin uygulanmasına devam edilecektir.

 

 

HARP MALULLÜĞÜ, VAZİFE MALULLÜĞÜ EMEKLİLERİNİN DURUMU

3713 sayılı Kanuna göre aylık bağlanmış olan maluller ile bu kanun kapsamına giren olaylar sebebiyle vazife malullüğü aylığı alan er ve erbaşların kanunun 4/1-c kapsamında sigortalı olmaları hâlinde aylıkları kesilmemekle birlikte haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanmaktadır.

 

Diğer taraftan, 01/08/2013 tarihine kadar harp malulleri ile 2330 sayılı Kanuna göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanların 4/1-c kapsamında sigortalı olmaları hâlinde aylıkları kesildiğinden haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanacak, buna karşılık 1/8/2013 tarihinden sonra harp malulleri ile 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerin 4/1-c kapsamında çalışmaları hâlinde aylıkları kesilmeksizin haklarında uzun vadeli sigorta kolları uygulanmaya devam edilecektir.

 

Son olarak Sürekli iş göremezlik geliri alanlar ise bu gelirleri kesilmeksizin kamuda 4/1-a veya 4/1-c kapsamında sigortalı olarak çalışabileceklerini belirtelim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Tekaüt30 Nisan 2024 17:46

Ya sekiz on yerden mayış alanlara ne demeli?!

Yalınız Efe29 Nisan 2024 10:42

Şu iki şey yıktı bizi; biri rüşvet, biri torpil.