Görünen köy kılavuz istemez

A -
A +

Uluslararası kredi kuruluşu Fitch Ratings'ın Türkiye'nin notunu yükseltmesi ve bunun Türkiye'deki bankalar, banka dışı finansal kuruluşlar, uluslararası kamu finansmanı ve şirketler üzerindeki etkilerini görmek için düzenlediği panelde şu sonuç ortaya çıktı:

 

Ekonomi politikalarının sürdürüleceğine ilişkin kararlılık devam ediyor. Kırılganlıklar azalıyor. Cari açıkta daralma hızlanıyor. Enerji ve altın ithalatındaki gerileme ile büyük döviz kazancı elde ediliyor. Uluslararası rezervler mart ayının başındaki seviyelere yükseldi. Taraflı kasıtlı medya, bu pozitif değerlendirmeyi kamuoyuna “Fitch'ten, Türkiye’ye mali duruş eleştirisi: Açıkça genişleyici” olarak yansıtarak lekelemeye çalıştı, ama kötü niyetleri yüzlerinde patladı. Türkiye sahalara geri döndü. IMF-Dünya Bankası toplantılarında ülkemize mükemmel bir yatırımcı ilgisi vardı. Maliye politikası güçlendiriliyor. Kamuda büyük tasarrufa gidiliyor. Haziran ayından itibaren enflasyonda sadece baz etkisi ile değil, uygulanan sıkı para politikası dolayısıyla sert düşüş trendi başlayacak...

 

Asıl bomba 3 Mayıs’ta patlayacak. Uluslararası kredi kuruluşu Fitch’in ardından Standard and Poor’s da Türkiye’nin kredi notunu B’den B artıya yükseltecek. Hisse senedi ve tahvile nasıl yurt dışından fon yağacak siz o zaman görün. Merkez Bankası Türk lirasına geçişin desteklenmesi için bankaların zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz oranı üst sınırını, KKM için politika faizinin %60’ına, TL mevduat için politika faizinin %80’ine denk gelecek şekilde belirledi. Dönüşüm hedeflerini tutturan bankaların KKM zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz tavanı %25’ten %30’a, TL zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz tavanı %36’dan %40’a çıkarıldı... Bankaları destekleyen bu karar öncesi finans sektöründe düzeltme yaşandı, ama cuma günü yabancı yatırımcıların alımlarıyla bankacılık sektörü yoğun talep gördü. BİST’te ilk hedef 10 bin puan, nihai hedef 16 bin puanı (5 dolar seviyesini) aşmak.

 

Para Politikası Kurulu, politika faizini sabit tuttu, ancak enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bozulma olması durumunda ilave sıkılaşma yapacağının altını çizdi. Merkez Bankası ilave sıkılaşmayı faiz artışı yoluyla yapmak zorunda değil. Miktarsal sıkılaşma yoluyla veya parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek, Türk lirası tasarrufları destekleyen ve kredi kartı harcamalarını yavaşlatan ilave adımlarla istediği etkiyi sağlayabilir. Merkez Bankası’nın şahin adımı sonrası 2024 yılı için %40’lık enflasyon tahmini değişmedi. Zira yukarı yönlü riskler azaldı. Yılın üçüncü çeyreğinin sonunda 500 baz puanlık faiz indirimi beklentisi korunuyor. TL’de reel değerlenme enflasyonu ikinci yarıda düşürecek. Bu durumda Merkez Bankası daha yüksek faiz indirimine de gidebilir...

 

Hükûmetin önündeki en büyük sınav enflasyonu istikrarlı düşüş trendine sokmak. Bunu başardığı anda, bütün problemler ortadan kalkacak. Görünen köy kılavuz istemez.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.