241 yıllık tarihi çeşme hiç kesilmeden akmaya devam ediyor!

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
241 yıllık tarihi çeşme hiç kesilmeden akmaya devam ediyor!

Kültür - Sanat Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir binanın istinat duvarına gömülü şekilde duran Zeliha Hanım Çeşmesi, 241 yıldır ayakta duruyor.

Tarihi Kapanca Sokak'ta yer alan Zeliha Hanım Çeşmesi, 1783 yılında hayırsever Zeliha Hanım tarafından yaptırılıyor.

Bir binanın istinat duvarına gömülü halde bulunan çeşme, uzun yıllar bölgedeki vatandaşların su ihtiyacını karşıladı. Susayan herkesin durak noktası olma özelliğini taşıyan 241 yıllık Zeliha Hanım Çeşmesi, 3 Temmuz 1987'de İstanbul 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla tescillendi.

241 yıllık tarihi çeşme hiç kesilmeden akmaya devam ediyor! - 1. Resim

"BESMELE HER DERDE DERMAN"

Tarihi çeşmenin kitabesinde ise, "Maşallah. Bu çeşme haznesi tecdidin eyleyen merhum İnce El-Hac Mehmed Ağa zevcesi Zeliha'dır. Deyince besmele her derde ider derman. Hayat-ı cümle-i eşya kamu mine' l-ma' dır. Sene Hicri 1198 Miladi 1783" ifadeleri yer alıyor.

241 yıllık tarihi çeşme hiç kesilmeden akmaya devam ediyor! - 2. Resim

"KENDİMİ BİLDİM BİLELİ AKIYOR"

Uzun yıllardır Kapanca Sokak'ta ikamet eden Zerrin Sakçı, Zeliha Hanım Çeşmesi'nin yıllar boyunca kullanıldığına dikkat çekerek şu bilgileri veriyor:

241 yıllık tarihi çeşme hiç kesilmeden akmaya devam ediyor! - 3. Resim

"Çocukluğumuzda çeşmenin suyundan içerdik. Bir dönem çeşme kullanılmaz duruma geldi. Sonradan İzmit Belediyesi tarafından onarıldı. Yolu kullanan insanlar çeşmedeki suyla elini yüzünü yıkıyor, suyundan içiyor. Tarihi sokak ve çeşme düğünlerde ve nişanlarda gelin ile damadın fotoğraf çekim mekanı olarak kullanılıyor.

Çeşmenin 241 yıllık tarihi var. Kendimi bildim bileli bu çeşme kullanılıyor. Tarihimizin bilinmesini, bizden sonraki nesle geçmesini arzu ediyoruz."

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...