Osmanlının parmak izi Safranbolu

Düzenleyen:
Osmanlının parmak izi Safranbolu

KÜLTüR - SANAT Haberleri

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu’da 42 yıldır tarihî eserlerin geleceğe taşınması için çok sayıda restorasyon çalışması yapıldı.

Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla ‘Osmanlı’nın parmak izi’ olarak adlandırılan Karabük’ün Safranbolu ilçesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı konumunda. Tam da bu sebeplerden ötürü ilçede  ‘Tarihsel ve Doğal Sit Alanı’ kararı alındıktan sonra geçen 42 yıllık sürede, tarihî eserlerin geleceğe taşınması için çok sayıda restorasyon çalışması yapıldı. 

ŞEHİR, SEVDALILARI İLE YÜKSELDİ

Safranbolu’nun koruma altına alınma sürecinin 1970’li yıllarda başladığını ifade eden Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer şunları söyledi: “Sinemacılığın ustası Süha Arın, mimar Yavuz İnce gibi Safranbolu sevdalısı büyüklerin koruma altına alınmada büyük rolleri oldu. 

VATANDAŞLARIN DA KATKISI BÜYÜK

Bu çalışmalar, 1994’te UNESCO tarafından da koruma altına alınarak daha da üst seviyeye ulaştı. Sadece genel yönetimin yönlendirmesiyle değil, Safranbolu halkının da çok büyük bir bilinci var, yaşadığı şehri sahiplenmesi, koruması gibi.”

İlçe, bütünleşerek müzeye dönüşecek 

Şehirde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kaymakam ve Belediye Başkanı Dr. Ürkmezer “Safranbolu’da 57 tarihî çeşme ile Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1909 yılında ‘Rüştiye’ olarak yaptırılan binanın (Kalealtı İlkokulu) restorasyon çalışmaları hâlen devam ediyor. Şehir, tarihî müzesiyle de tarihî cezaeviyle de bir bütün olarak yeniden hizmete sunulacak. Böylece Safranbolu’muz tarihî ve kültürel değerleriyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öne çıkmaya ve marka şehir olmaya devam edecektir” bilgisini paylaştı.

Tarihimizi geleceğe miras bırakacağız

Safranbolu Belediyesi tarafından yeniden turizme kazandırılarak eski günlerine kavuşturulan ve bir cazibe merkezi hâline getirilen Akçasu Mahallesi’nde de 17 evin restorasyon projesinin tamamlandığını hatırlatan Ürkmezer “Tarihî Çarşı bölgesinde 67 dükkanın restorasyon projesini Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle yerine başlatıyoruz. Yerel yönetim ve genel idare temsilcisi olarak ilgili bölge kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde ilçeyi gelecek kuşaklara aktarılmak için çalışmaya sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...