Çiller ifade verdi: Hükûmeti devirme koalisyonu kurdular

Düzenleyen:
Çiller ifade verdi: Hükûmeti devirme koalisyonu kurdular

POLİTİKA Haberleri

“28 Şubat postmodern darbedir ve içinde silahlı kuvvetler, medya, yargı, kimi sendikalar, sivil toplum örgütleri ve dış odakların bulunduğu koalisyon eliyle icra edilmiştir.”

Ebru Kartosun ANKARA
 
28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada  “mağdur-tanık” sıfatıyla ifade veren dönemin DYP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, “28 Şubat bir darbedir. Bir ‘postmodern’ darbedir de diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Tansu Çiller, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy’un daha önceki ifadelerini ilave etmek istediği hususların olup olmadığını sorması üzerine Çiller şunları söyledi:
“‘28 Şubat bir darbedir’ dedim, yine aynı şeyi ifade etme durumundayım. 28 Şubat bir darbedir, belki alışılmış bir darbe değildir, bir ‘postmodern’ darbedir de diyebiliriz. Bir koalisyon eliyle icra edilmiştir, bu süreçte bu koalisyonda çeşitli toplum kesitleri vardır. Sadece silahlı kuvvetler değil, silahlı ve silahsız kuvvetler mevcuttur, kimi medyamız içinde vardır, kimi Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları vardır, kimi, heyetinizi tenzih ediyorum, yargı üyeleri vardır, kimi sendikalar, sivil toplum örgütleri, kimi dış odaklar vardır. REFAHYOL hükümetinin kurulma sürecinde çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldık. 293 milletvekili sayımız bir anda 278’e düşürüldü. Bu süreçte DYP parçalanma sürecine sokuldu. Bu hükümet Türkiye’nin uzlaşması için önemli bir fırsattı. Ülkenin devletle millet arasındaki çekişmesine, milletin bölünmüşlüğüne son verebilirdi. Bunu önemli bir fırsat olarak görmüştüm. Ama ne yazık ki bu fırsat kaçırıldı.”
 
CUMHURBAŞKANINA BİLGİ VERİRDİ
 
Çiller, Batı Çalışma Grubu’ndan sonradan haberi olduğunu ve bundan rahatsızlığını hem Cumhurbaşkanı’na hem de Başbakan’a ilettiğini söyledi. Çiller, Sincan’da tankların yürütülmesinin ardından Genelkurmay Başkanı’nın kendilerine değil, Cumhurbaşkanına bilgi verdiğini söyledi. Tankların yürüdüğü gün Cumhurbaşkanın yanında olduğunu söyleyen Çiller, “Tam Cumhurbaşkanının yanında çıktığımda koruma görevlimden tankların yürüdüğünü öğrendim ve geri döndüm. Cumhurbaşkanına ‘bunun çok vahim olduğunu’ söyledim. ‘Eğer bu hükümete karşı yapılmışsa gereği yapılmalı’ dedim” diye konuştu.
 
FETÖ’YE İLİŞKİN  RAPOR YOK
 
Tansu Çiller, başbakanlığ dönemindeki MGK’daki hava ile REFAHYOL dönemindeki MGK’nın havası arasında çok büyük fark olduğunu ifade ederek, “Vücut dili farklıydı. 
Başbakan (Erbakan) içeri girdiğinde ayağa kalkmamalar, oturduğu yerden kaykılarak oturanlar. Çeşitli el hareketleri, gülüşmeler, yüzlerdeki alaycı ifadeler. Sözlü olarak belki bir şey bulamazsınız ancak bambaşka bir şeydi” ifadelerini kullandı.
Çillerin savunması sırasında, sanık avukatlarının sorularından bazılarına sinirlenmesi de dikkat çekti. Çiller, “Milli Güvenlik Kurulunda fiziki ya da psikolojik şiddet gördünüz mü” şeklindeki soruya, sesini yükselterek, “Kimin haddine” diye cevapladı. Çiller, o dönemde, FETÖ’ye ilişkin özel bir rapor bulunmadığını ancak Harp Okullarına sızmanın başladığının şimdi anlaşıldığını söyledi.
Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...