‘Kültürel ırkçılık’ veba gibi yayılıyor

‘Kültürel ırkçılık’ veba gibi yayılıyor

POLİTİKA Haberleri

"Kültürel ırkçılık dünyanın dört bir ucunda âdeta bir veba gibi gün geçtikçe yayılıyor. Bir arada yaşama idealimize sekte vuruyor."

İSMAİL KAPAN
Moldova

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova ziyaretinin ikinci gününde Gagauzya Yeri Özerk Bölgesi’nde temaslarda bulundu. Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon ve Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile Altındağ Belediyesi tarafından onarılan Kültür Evi'nin açılış törenine katılan Erdoğan, başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde Gagauz Özerk Yeri'ne gitmenin hasreti içerisinde olduğunu belirtti.
Erdoğan, şöyle konuştu:
Gagauzcanın varlığı Türkiye-Moldova ilişkilerini daha da özel kılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başkan ile yaptığımız görüşmede Gagauzya'nın statüsüne ilişkin hukuki zeminin sağlamlaştırılması hususunda hemfikir olduğumuzu gördük. Bu anlayışla Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve hükûmetin desteği, Sayın Başkan ve Gagavuz yetkililerin kararlılığıyla özerkliğin layığıyla işlemesi için somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Gökoğuz Yeri'nin 1994 yılında özerk statüye kavuşmasına katkı sağlayan 9. Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel'i, dönemin Moldova Cumhurbaşkanı Mircea Snegur'u, yine o dönemde Gökoğuz Türklerinin önderi Stefan Topal'ı burada şükranla yâd ediyorum.
Sizler 1994 yılında diğer devletler iç çatışmalarla kıvranırken kardeşçe yaşamayı seçtiniz. Kendi kimliğinizi, dilinizi, iç barışınızı, birliğinizi koruyarak bu güzel mirası evlatlarınıza torunlarınıza aktarmanızı diliyorum. İçinden bulunduğumuz dönemde bunun önemli olduğuna inanıyorum çünkü Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde etnik ve kültürel farklılıklardan kaçınılmaya çalışılıyor. Asırlardır aynı toprağı paylaşan, aynı havayı soluyan geçmişi ve geleceği ortak olan toplumlar ayrıştırılmaya çalışılıyor. Kültürel ırkçılık dünyanın dört bir ucunda âdeta bir veba gibi gün geçtikçe yayılıyor. İslam karşıtlığının yabancı düşmanlığına, etnik milliyetçilikten terörizme kadar birçok sıkıntı bir arada yaşama idealimize sekte vuruyor. Buradaki soydaşlarımızın asla böyle bir tuzağa düşmemesi gerekiyor. Her birinizin bu bilinçle hareket edeceğine inanıyorum. Bu topraklardaki barış ve huzur ortamının bozulmasına hiçbirinizin izin vermeyeceğine inanıyorum.

Statü kanunu işleyecek
Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gagauzya'nın statüsüne ilişkin sözleri üzerine, mevzuata dair bazı sıkıntılar olduğunu kabul etti. Cumhurbaşkanı Dodon "Bir kez burada teyit etmek istiyorum, Moldova Cumhuriyeti'nin Gagauz Bölgesi'ne verdiği özerk statü kanunlarının tam olarak çalışması için elimden geleni yapacağım" dedi. Dodon, bu hükümlerin Moldova Cumhuriyeti anayasasında yer alması için de çabalayacağını vurguladı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...