'Dua, ömrün bereketini artırır'

Düzenleyen:
'Dua, ömrün bereketini artırır'

Ramazan Haberleri

(Müminin hiçbir duası reddedilmez. Ya günahı affolur veya hayırlı karşılığını görür [mesela gelecek bir belayı önler] yahut âhirette karşılığını görür.) [Hadis-i şerif]

Allahü teala, herşeyi sebep ile yaratmakta, nimetlerini sebeplerin arkasından göndermektedir. Zararları, dertleri def için ve faydalı şeyleri vermek için de, dua etmeyi sebep yapmıştır. Efendimiz buyuruyorlar ki: Dua, ibadetin aslı ve özüdür. Allah katında duadan makbul bir şey yoktur. Dua 70 türlü kazayı önler. Ömrün bereketini artırır. 
İmam-ı Gazali hazretleri duanın on adabı var buyuruyor:
1- Şerefli vakitleri arayın. Arefe günleri, ramazan ayı, cuma günü ve seher vakti gibi…
Efendimiz (sallalahü aleyhi ve sellem) “Gecenin üçte biri kaldığı zaman Allahü teala birinci kat semaya tecelli ederek “Yok mu istiğfar eden, onu mağfiret edeyim, yok mu isteyen dilediğini vereyim, yok mu dua eden duasını kabul edeyim” buyurur.
2- Güzel hâllerden istifade edin. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: Gök kapıları İslam ordusu ile küffar ordusu karşılaştığı, yağmur yağdığı, farz namazları kılındığı esnada açılır, bu vakitleri ganimet bilin.
Ezan ile ikamet arasında yapılan dua reddolunmaz.
Oruçlunun duası reddolunmaz. 
Kulun Allah’a en yakın olduğu hâl secde hâlidir. Secdede dua edin.
3- Kıbleye dönün ve ellerinizi kaldırın. 
Ebu’d-Derdâ (radıyallahu anh) buyurdu ki: Elleriniz (teneşirde) bağlanmadan önce (dua için) açın.
Dua ederken gözlerini semaya kaldıranlar bu âdetlerinden vazgeçsinler yoksa gözlerinin ziyası alınır. (Hadis-i şerif)
4- Duayı gizlice, hafif sesle yapın.
5- Tevazu ve huşu içinde isteyin, yapmacık sözlerden sarf-ı nazar edin. Peygamber Efendimiz ve sahabelerinden varid olan dualardan fazlaya kaçmayın. İnsanlar hadlerini aşarak lüzumsuz şeyler isteyebilir. (Hazret-i Muaz) Cennette bile âlimlere ihtiyaç vardır, çünkü “Ne isterseniz isteyin” dendiğinde onlar ne isteyeceklerini ve nasıl isteyeceklerini bilemeyecek âlimlerden soracaklardır. 
Ebu Zer (radıyallahu anh) buyurdular ki: İyilik üzerine yapılan dualar yemeğe katılan tuz kadar (kısa ve özlü) olmalıdır. 
6- Hudû ve huşû içinde Allah’tan korkarak dua edin. Kabulünü umun ve ısrarla isteyin.
Allahü teala bir kulunu sevdiği zaman yalvarışını duymak için onu bazı dertlere mübtelâ eder. (Hadis-i şerif)
7- Duada azimli ve kabulünden ümitli olmalı, Allahü tealaya hüsn-i zanda bulunmalı.
Sizden biriniz dua ettiği zaman kabul olunacağından ümit beslesin. Çünkü onun kabulü Allah için kolaydır. (Hadis-i şerif)
8- Tekrar tekrar isteyin. Resul-i Ekrem üç kere dua ederdi. (Abdullah ibn-i Mes’ûd). 
9- Duaya besmele ile başlayın. Resul-i Ekrem’in “Sübhâne Rabbiye’l-aliyyi’l-a’lâl-vehhâb” demeden hiçbir duaya başladığını duymadım. (Seleme bin Ekvâ)
Ebû Süleyman Dârâni “Allahtan bir şey isteyecek olan önce salavat-ı şerife getirsin, sonra ihtiyacını istesin. Duasını yine salavat-ı şerife ile bitirsin. Çünkü Allahü teâlâ iki taraftaki salavat-ı şerifeyi kabul ederken, aradaki dileği de...
10- Duanın kabul olmasında asıl olan batıni edeptir. Çok tövbe etmeli, herkesle helalleşmeli.
Musa aleyhisselam, kuraklık üzerine İsrailoğulları ile beraber duaya çıkmıştı. Allahü teala, içinizde koğuculuk yapan olduğu müddetçe duanızı kabul etmem buyurdu. 
- O kimdir ya Rabbi, bildir de aramızdan çıkaralım. 
- Ya Musa, ben sizi koğuculuktan menederken, kendim koğucu mu olayım? 
Bunun üzerine hep birlikte tövbe ettiler. 
Malik bin Dinar hazretleri anlatır: Beni İsrail devrinde kuraklık olmuş, duaya çıkmışlardı. Allahü teala peygamberine şöyle bildirdi: Sen onlara haber ver, pis beden, haramla dolmuş mide ve kana bulanmış eller ile karşıma çıkmış rahmet diliyorlar. Hâlbuki bu vaziyette rahmet şöyle dursun ancak gadabımı kazanırlar. Bu hâllerinden vazgeçsinler ki onlara rahmetimi vereyim.

"KABUL OLACAĞINA İNANARAK DUA EDİN"

Allahü teala her şeyi sebeple yaratmakta, nimetlerini sebeplerin arkasından göndermektedir. Zararları, dertleri defetmek için ve faydalı şeyleri vermek için de, dua etmeği sebep yapmıştır. Peygamberler hep dua ettiler. Ümmetlerine de emrettiler. Dua etmenin şartları vardır. Önce, günahlarına pişman olup tövbe etmeli, istiğfar okumalı, sadaka vermeli, imanını Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiklerine uygun olarak düzeltmeli, kabul olacağına inanmalı, güvenmeli, iki diz üzerine kıbleye karşı oturup, önce hamd ve salavat okumalı. Duayı üçten fazla söylemeli. Haram şeyleri ve hasıl olmuş şeyleri istememeli. Kabul olmadı diye ümidi kesmemeli, kabul oluncaya kadar uzun zaman tekrar etmelidir. Haram yememeli, içmemeli, haram şeyleri söylememelidir. ( Se’âdet-i Ebediyye kitabından)

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...