Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ramazan'da 4 besin grubundan faydalanın

Düzenleyen:
Ramazan'da 4 besin grubundan faydalanın

Ramazan Haberleri

Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyenlerinden Selin Avcı, Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için 4 besin grubunda yer alan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğini belirterek, ''Süt ve süt ürünleri, et , yumurta, kuru baklagiller , sebze, meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur.'' dedi.

Avcı sözlerine şöyle devam etti:

Ramazanda en  çok yapılan hatalardan biri  sahura kalkmadan niyetlenmektir. Bu tarz beslenme alışkanlığı  açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.Bu nedenle sağlıklı oruç tutabilmek için mutlaka sahura kalkmak ve sahurda doğru beslenmek önemlidir. Sahurda Hafif Kahvaltı yapın. Sahur yemeğinde süt ve süt ürünleri, yumurta, az tuzlu peynir, tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. En kaliteli protein kaynağı olan yumurta, uzun süre tok kalmanızı sağlayan en temel besinlerden biri olduğu için sahurda tüketilmesi uygun olacaktır. Ekmek seçimimizi sahurda pideden yana değil bizi tok tutacak  tam tahıllı, tam buğday, çavdar ekmeğinden yana kullanmak gerekmektedir. 

Sahurda ceviz, badem, fındık gibi omega 3 içeren yağlı tohumlardan  tüketmek sağlıklı yağ tüketimi için doğru bir  tercih olacaktır. Vitamin mineral  dengemizi korumak için domates salatalık yeşillikler ve meyvelere sahur sofralarımızda yer vermemiz gerekmektedir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri sodyum ve nitrat içeriğinden dolayı gün içerisinde susama isteğimizi arttıracağı için sahurda tüketmemek gerekir. Aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Özellikle yağlı ve kızartılmış yemekler ile sahur yapmak hem kilo alımına neden olmakta hem de midede ağrı, ekşime ve yanmaya sebep olmaktadır. Sahurda en az yarım litre su içilmesi sağlık açısından büyük önem taşır. Sahurda çay yerine süt tercih etmek daha doğru olacaktır. Sahurda yenilen yiyeceklerin yanı sıra kişinin  sahura ayırdığı  vakit de sağlıklı bir oruç süreci geçirebilmek  için son derece önemli bir noktadır. Sahura az vakit ayırmak yapılan hatalardan birisidir. Çok hızlı yemek yemek, doygunluk hissinin mideye geç ulaşmasına dolayısıyla fazla besin tüketimine  neden olacaktır. Buda  kişinin  hem kilo almasına  hem de sindirim sorunları yaşayıp hazımsızlık çekmesine sebebiyet verecektir.'' dedi.

Tatlıyı bir saat sonra alın 
Gün boyu açlıktan sonra iftarda hızlı ve fazla yemek tüketilmesinin sakıncalı olacağını belirten Selin Avcı ‚yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenilmelidir. Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif bir besin ile  açıp, ılık bir çorbayla öğüne başlanabilir. İftarda tüketeceğiniz çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılayacak hem de mide doygunluğunuzu arttıracaktır. Akabinde örneğin  etli sebze yemeği, yanında yoğurt ayran ya da cacık gibi süt grubundan biri ,salata ve tam tahıllı ekmek tüketimi sağlıklı bir iftar menüsü olacaktır. Ramazanın vazgeçilmezi olan tatlıların iftardan 1-2 saat sonra tüketilmesine, hamur işi tatlıları yerine sütlaç, muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlıların veya hafif meyve tatlılarının tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. 

İftar ve sahur arasında sıvı tüketimi 
Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla İftar ve sahur arasında bol su ve sıvı alımına  dikkat edilmesi gerekmektedir. Gazlı içecekler ve şeker ilaveli içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunların yerine süt, ayran, maden suyu, şekersiz limonata yine şekersiz hoşaf ve kompostolar tercih edilmelidir.
Yaz aylarında iftar ve sahur sofralarında yemekler ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, fındıkyağı vb. bitkisel sıvı yağlar ile pişirilmeli, salatalarda zeytinyağı kullanımına özen gösterilmelidir. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. 

Hatalı beslenmeye dikkat
Ramazanda yapılan hatalı beslenme alışkanlıkları sonucu kişilerde bağırsak tembelliği görülebilir. Bunun için yeterli miktarda posa almaya dikkat edilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. Haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketimine özen gösterilmelidir. 

Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir.

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...