Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Orta kulağa uçar müdahalesi

Düzenleyen:
Orta kulağa uçar müdahalesi

SAĞLIK Haberleri

Türkiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Cevat Uçar’ın tekniği tüm dünyada kullanılıyor

Ziyneti Kocabıyık

Türkiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Cevat Uçar, kendi geliştirdiği ameliyat tekniği ile tıp literatürüne girdi. Dr. Cevat Uçar’ın “kolesteatom” denilen bir tür orta kulak iltihabının cerrahi tedavisi için geliştirdiği teknik, bugüne kadar dünyada yüzlerce hastaya uygulandı ve başarılı sonuçlar verdi. Dr. Uçar, yurt dışındaki konferanslara katılarak meslektaşlarına saygın tıp dergilerinde yayınlanan ve tıp kitaplarına geçen “Uçar Flebi” tekniğini anlatıyor.
Geliştirdiği Uçar Flebi yöntemi hakkında bilgi veren Opr. Dr. Uçar, orta kulakta tekrarlayan iltihaplar sonucu bu bölgede bulunmaması gereken bir cilt dokusunun geliştiğini ve kolesteatom adı verilen bu dokunun, iç kulaktaki denge organını, yüz sinirini ve işitme elemanlarını âdeta yiyerek kafatası kemiklerine hasar verdiğini söyledi. Denge bozukluğu, yüz felci, beyin apsesi gibi komplikasyonlara yol açan kolesteatomun mutlaka çıkarılması gerektiğini anlatan Opr. Dr. Uçar, “Kulak burun boğaz ameliyatlarında yaklaşık 100 yıldan bu yana kulak zarı ve arkasındaki dokuların tamamen çıkarıldığı klasik bir ameliyat yapılıyordu. Ancak ameliyattan sonra ortakulak boşluğu dış kulak yolu boşluğu ile birleşerek kulak içinde ceviz büyüklüğünde bir boşluk oluşuyordu. Hastayı estetik olarak rahatsız eden bu boşluk, aynı zamanda banyo yaparken ya da denize girdiğinde baş dönmesi yaşamasına sebep oluyor, ömür boyu kulak temizletme ihtiyacı duyuyor, işitme cihazı takılması gereken hastalarda ise bunu imkânsız hâle getiriyordu” dedi.
HASTANIN KENDİ DOKUSU 
Bu boşluğu doldurmak için bu bölgeye yıllardır kıkırdak, kemik, deri, yağ, adale dokusu, sentetik, seramik maddeler konulduğunu ancak bunların bir kısmının enfeksiyona sebep olduğu, bir kısmının da kısa sürede eriyerek yok olduğu için hastaların ameliyat sonucundan memnun kalmadığını anlatan Opr. Dr. Uçar “İlk defa 1998 yılında bu boşluğu kapatmak için hastanın kulak arkasındaki kendi kemik zarı ve kemik dokusunu bu boşluğun içine yerleştirerek boşluğu kapatacak bir ameliyat metodu geliştirdim. Boşluğu örten kemik parçacıklar içeren kemik zarı hastanın kendi dokusu olduğu için iyileşirken zamanla bulunduğu yerde çoğalıyor. Diğer metotlarla konulan maddeler yok olurken benim geliştirdiğim yöntemde kulak neredeyse eski görüntüsüne kavuşuyor” dedi.  

KULAK SAĞLIĞI BURUNDAN BAŞLAR

Dr. Cevat Uçar, kulak sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi:
¥ Kulak sağlığınız için burnunuzu koruyun. Kulak enfeksiyonları burundan başlar. Nezle, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunun.
¥ Kulağınızı kulak çubuğu ile temizlemeyin. Kirleri kulağın içine doğru iter ve enfeksiyona zemin hazırlarsınız. Kulak temizlemek için parmağınızı ya da havlu kullanın.
¥ Kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek işitme kaybına yol açabilir. 
¥ Serinlemek için havuz yerine denizi tercih edin. Havuz suyundaki klor, burun ve kulak mukozasını bozar. Havuza girdiyseniz, çıkınca burnunuza tuzlu su çekin.
¥ Denize havuza girerken kulak tıpası kullanmayın. 
TEKRARLAYAN ORTA KULAK İLTİHABINA DİKKAT
Tekrarlayan orta kulak iltihabının kolesteatoma zemin hazırladığını söyleyen Opr. Dr. Uçar, “Orta kulak iltihabı, kulak zarını, kulak kemikçiklerini, kulak sinirini etkileyerek işitme kaybına yol açabilir. Özellikle erken çocukluk çağında başlayan orta kulak iltihaplarının tedavi edilerek kontrol altına alınmaması ve doğuştan gelen yapısal sorunlara bağlı olarak oluşur” dedi. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...