Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bu yazıyı okumadan uçağa binmeyin

Düzenleyen:
Bu yazıyı okumadan  uçağa binmeyin

SAĞLIK Haberleri

Hamileler, küçük bebeği olanlar, ameliyat geçirenler ve kronik hastaların özellikle uzun uçuşları sağlıkla tamamlayabilmek için bazı kurallara uyması gerekiyor. İşte uçakla yola çıkacaklar için dikkat edilmesi gereken hususlar...

Ziyneti Kocabıyık

Uçak yolculuğu zaman tasarrufu ve konfor açısından en tercih edilen yolculuk şekli. Son yıllarda bilet fiyatlarının ulaşılabilir olması, hava yolu şirketlerinin düzenlediği kampanyalar sayesinde, uçak yolculuğuna talep arttı. Ancak havada güvenle seyahat edebilmek, gidilecek yere sağlıkla varabilmek için bazı sağlık kurallarına uymak gerekiyor. Siz de bayram tatiline giderken uçak seyahatini tercih edenlerdenseniz bu yazıyı okumadan yola çıkmayın.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü hazırladığı bilgilendirmede uçak yolculuğunun kişinin sağlık durumunu olumsuz etkileyecek bazı faktörlere maruz bıraktığına dikkat çekilerek “Yolculuk öncesinde, sırasında ve sonrasında birtakım basit tedbirlerle hava yolculuğunun sağlık riskleri en düşük seviyeye çekilebilir” deniyor. İşte öneriler....

Kulaklarınız tıkandıysa sakız çiğneyin

 Uçma seviyesinde kabin basıncı deniz seviyesindeki basınçtan daha düşük olduğu için vücudun tabii boşlukları genişler. Kişi bunu şişkinlik olarak algılar. Karbondioksitli içecekler ve gaz yapan bazı sebzelerin tüketimi şişkinliği daha da artırabilir. Uçuşlarda en sıkıntı veren durumlardan biri de kulak tıkanmasıdır. Engellemek için uçuş süresince sakız çiğnemek ya da uçak alçalırken çiğneme, yutkunma ve esneme hareketleri yapılmalıdır. Eğer bunlar işe yaramazsa, ağız ve burun elle kapatılıp derin derin nefes vererek bu nefesin kulaklardan çıkması sağlanmalıdır. Gripliyken uçağa binmek zorundaysanız mutlaka burun açıcı damla kullanın. 

 

Ekonomi sınıfı mağduru olmayın

Özellikle uzun uçuşların en önemli handikaplarından biri de hareketsizliğe bağlı dolaşım problemleridir. Bacaklar sarkıtılarak uzun süre hareketsiz kalınırsa bu, bacakların şişmesine sebep olabilir. Hamileler, varis hastaları, doğum kontrol hapı kullananlar ve yaşlılar gibi risk faktörleri yüksek kişilerde ise kan, bacaklarda toplanarak damar tıkanıklıklarına yol açabilir. Venöz tromboz olarak adlandırılan ekonomi sınıfı sendromunda kanın bacak damarlarında göllenmesi neticesinde pıhtı meydana gelebiliyor. Bu pıhtı, akciğere atılırsa ölüme varan sonuçları bile olabiliyor. Uzmanlar, uçuş kısa da olsa en az bir defa kalkıp yürümeyi, uzun uçuşlarda ise birkaç saatte bir 5-10 dakikalık egzersizler yapmayı ve varis çorabı giymeyi tavsiye ediyorlar. 

 

AMELİYATTAN SONRA UÇMAYIN

Sağlık Bakanlığının bilgilendirmesinde hava yolculuğu yapamayacak kişiler ve uçağa binilmemesi gereken durumlar şöyle tarif ediliyor:
∂ Yedi gününü doldurmamış olan bebekler.
∂ Hamileliğin son 4 haftası içinde ve doğumdan sonraki ilk 7 gün içerisindeki kadınlar. Eğer ikiz bekleniyorsa hamileliğin son 8 haftasında olanlar.
∂ Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş olanlar.
∂ Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalık taşıyanlar.
∂ Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı kafa içi basıncı artmış olanlar.
∂ Sinüs enfeksiyonu, kulak burun boğaz enfeksiyonları geçirenler.
∂ Ağır kronik solunum yolu hastalığı olanlar ve dinlenme hâlinde bile nefessiz kalanlar.
∂ Orak hücre anemisi hastaları.
∂ Kontrolsüz yüksek tansiyonu olan hastalar ve büyük tansiyonu 20’nin üzerinde olan hastalar.
∂ Yakın zamanda endoskopik ameliyat geçirenler ya da karın travması, mide-bağırsak ameliyatları, baş-yüz-göz hasarları, beyin ameliyatları ve göz yuvarlağının içine girilen ameliyatı geçirenler.
∂ Dalgıçlar dalış yaptıktan sonra kısa süre içinde uçmamalıdır.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...