Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sağlam gidip hasta dönmeyin, tatil yolu hastalık yolu!

Düzenleyen:
Sağlam gidip hasta dönmeyin, tatil yolu hastalık yolu!

SAĞLIK Haberleri

Tatilcilerin en büyük kâbusu, temiz olmayan su ve yiyeceklerden bulaşan enfeksiyon sebebiyle ‘turist ishali’ne yakalanmak. Tropikal bölgelere yapılan seyahatlerde ise sıtma ve humma gibi bulaşıcı hastalık riski de yaşanıyor.

Ziyneti Kocabıyık - Bayram tatili için hazırlıklar başladı. Tatilin 10 güne çıkması sebebiyle imkânı olanlar farklı kültürleri görebilecekleri yerlere seyahat etmeyi planlıyorlar. Ancak bu tür tatiller sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, seyahatte karşılaşılabilecek sağlık risklerini ve alınacak tedbirleri anlattı…

UÇAK KAPISINDAKİ AŞI KORUMAZ
Bazı ülkelere seyahat etmeden uygun bir süre önce çeşitli hastalıklara karşı aşı olmak gerekiyor. Bu ülkeler resmi bir aşı sertifikası olmayan ziyaretçilere de giriş izni vermiyor. Örneğin Suudi Arabistan, hac ve Umre ziyaretleri için giriş yapmak isteyenlerden “epidemik menenjit aşısı”nı belgelemelerini istiyor. Bazı Orta Afrika ülkeleri ve Güney Amerika tropik ülkeleri de sarıhumma aşısının resmi uluslararası aşı belgesini sınır girişlerinde soruyor. Bu aşıların tam bir koruyuculuk sağlamaları için de haftalar öncesinde uygulanmış olması önem taşıyor. Uçağın kapısında yapılacak bir aşılama aktivitesinin sadece idari problemi çözeceği ancak tıbbi olarak bir koruma sağlayamayacağı unutulmamalı.  

DAMAR TIKANMASINA DİKKAT
Sadece enfeksiyonlar değil, uzun uçak yolculularında karşımıza çıkabilen ve basit önlemlerle giderebileceğimiz bir diğer problem de, fazla oturmaya bağlı bacak damarlarında pıhtılaşma ve buna bağlı emboli denilen damar tıkanıklıklardır. Bunları önlemek içinse uçuş öncesi iyi dinlenmek, uçak içinde sabit kalmamak. 1-2 saatte bir dolaşmak ve bol su tüketmek gerekiyor.

TURİSTİN DERDİ BAĞIRSAKLARI
Temizlik düzeyi iyi olmayan ülke ve bölgelerde sindirim sistemine yerleşen patojen mikroplar sebebiyle de ishal yaşanabiliyor. Bu yüzden seyahat eden kişilerin yanlarında seyahat kliniklerinden alacakları uygun antibiyotikleri bulundurmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca alışık olmadığımız tarz ve sıklıkla beslenmek ve sıcak havalarda ikram masasında uzun süre açıkta bekleyen, havadan gelebilecek mikroplara karşı hassas olan yiyecekleri tüketmek, tatilcilerin besin zehirlenmesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olabiliyor.

SITMA İLACI KULLANIN
Sivrisineklerin yoğun olduğu tropikal ve subtropikal gelişmemiş ülkeler sıtma için risk taşıyor. Bu rotalara yapılacak seyahatlerde sıtma riskini önlemek için yüksek riskli ülkelerin güncel haritaları seyahat hekimlerince izlenir ve günler öncesinden buna uygun koruyucu anti-malaryal ilaçlar başlanır. Hastalığın kuluçka dönemi göz önünde bulundurularak bu ilaçları döndükten sonra bir müddet daha kullanmaları gerekir. Tropikal sıtma, sıtma bölgesi olmayan ülke insanları için çok daha ölümcül ve riskli olduğu için acil olarak tedavi edilmesi gerekir.

ZEHİRLENMELER ARTIYOR
Tropikal ülkelerin birçoğunda ise çok ani ölüme yol açabilen yılan, akrep, örümcek gibi hayvanların ısırma ve sokmalarına karşı özellikle çocuk ve yaşlılar açısından dikkat edilmesi gerekir.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...