Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İftardaki yemeği sahurda yemeyin

İftardaki  yemeği  sahurda yemeyin

SAĞLIK Haberleri

Ramazanı günlük enerjiyi fazla düşürmeden ancak buna karşılık fazla kilo almadan beslenmek mümkün. O hâlde birkaç basit beslenme tavsiyesine kulak verin.

Ziyneti Kocabıyık

Beslenmeve Diyet Uzmanı Derya Fidan, metabolik dengeyi bozmadan sağlıklı ramazan beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

Hurmadan vazgeçmeyin
Hurma; potasyum içeriği oldukça zengin bir meyvedir. Ramazan ayında sinir sisteminin ve kasların düzenli çalışmasında, vücutta sıvı-elektrolit dengelenmesinde oldukça aktif rol alıyor. İçerdiği demir oranı ile de kırmızı hücrelerin yapımını destekliyor ve kansızlığa iyi geliyor…

Orucunuzu çorbayla açın
Uzun süre aç kalan mideyi sıcak veya ılık içimi ile rahatlatan tek yiyecek çorbadır. Çorbanın yavaşça içilmesi; uzun süreli açlıkta oluşan, yemeği bir anda yeme isteğini de engeller.

Şarküteriyi azaltın
Salam, sosis, sucuk, füme et gibi besinler oruç süresince içerdiği fazla sodyum ve nitratlar sebebiyle susuzluğun artmasına sebep olur. Sahurdan sonra, özellikle yaz aylarında, vücudun su ihtiyacının arttığı düşünülecek olursa susuz oruç tutmak zorlaşır.

Haftada 3 defa balık yiyin
Mevsim dolayısıyla her zaman taze balık bulasanız da, sindirimi kolay ve güçlü bir protein kaynağı olan ton balığını tercih edebilirsiniz. Okyanus balığı olduğu için ağır metal içermez. Susatmayan ve gün içinde sürekli tok hissetmenize imkân sağlayan bir yiyecektir.  

Sahur öğünü hafif olsun
Genelde gün içinde tok kalmak için iftardan artan yemekleri sahurda yeme alışkanlığı bulunur. Bu durum mide problemi yaşanması riskini doğurur. Sahur öğününü; az yağlı, bol protein ve sağlıklı karbonhidratlı ama pratik hazırlanacak besinlerden oluşmasına özen gösterin. Tam buğday ekmeği ile yapılacak tost ve yanına ayran;  sandviç ve yanına açık çay; menemen, yanında yoğurt, tam buğday ekmeği ya da çorba tüketebilirsiniz.

Sütlü TatlılarI Tercih Edin
İftara doğru kan şekerinin düşmeye başlamasıyla oluşan açlık hissi, tatlı yeme arzusunun artmasına yol açar. Ramazan sofralarında bulunan yemekler, genellikle karbonhidrat ve yağ yönünden zengindir. Bu nedenle haftada üçü geçmeyecek şekilde iftardan en az 45 dakika sonra kilo alımını önlemek için enerji yoğunluğu düşük olan; güllaç, sütlaç, muhallebi, kazandibi ve keşkül gibi sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...