Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çocuklarda siroz alarmı

Çocuklarda siroz alarmı

SAĞLIK Haberleri

Alkole bağlı olmayan iltihaplı karaciğer yağlanması (NASH) hastalığının çocuk yaş grubunda oldukça sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Yusuf Yılmaz “Marmara Üniversitesi Çocuk Ana Bilim Dalı’nda yapılan araştırmaya göre, fazla kilolu, obez, yağlı karaciğeri olan ve karaciğer kan testlerinde yükseklik saptanan 8-18 yaş grubundaki hastaların yüzde 90’nına NASH teşhisi konuldu.

Ziyneti KOCABIYIK

Bu, okul çağındaki çocuklarda dahi siroz alarmı çalıyor demek. Buna karşı bir şekilde tedbir almayız’’ dedi. Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) tarafından düzenlenen 1’inci Uluslararası NASH Günü Sempozyumu’nda, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik sonucu oluşan NASH’in nümüzdeki 10 -15 yılda ülkemizin en önemli sağlık problemlerinden biri olmaya aday olduğunu belirten Yağlı Karaciğer Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz “Ülkemizde ne yazık ki 19 milyon yağlı karaciğer hastası var. Bunun 4 milyonunun NASH olduğunu düşünüyoruz. Giderek sıklığı artıyor. Gelecek 10 yılda en sık karaciğer nakline ihtiyaç duyacak hastalık olacak gibi duruyor. Ne yazık ki bu hastalığın ispatlanmış bir ilaç tedavisi yok” dedi.
NASH’la mücadele için sağlıklı beslenmeyi mutlaka yaşam tarzı olarak benimsemek gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz “Haftanın 3-5 günü en az 30 dakika en azından tempolu yürüyüş yapmalıyız. Hem diyet hem egzersiz etkisi kanıtlanmış en iyi tedavi yolu’’ şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...