Çocuğun boyu kaç yaşına kadar uzar?

Çocuğun boyu kaç  yaşına kadar uzar?

SAĞLIK Haberleri

Çocuklarda büyümenin takip edilmesinin birçok hastalığın teşhisi için çok önemli bir ipucu olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği üyesi Doç. Dr. Samim Özen, “Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda en önemli belirti yaşıtlarına göre boy kısalığıdır. 2 yıl üst üste aynı kıyafeti giyen çocuklarda büyüme geriliğine dikkat etmek gerekir” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Boy uzama hızının yaşa ve cinsiyete göre değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Samim Özen, çocuğun hangi yaşta ne kadar uzayabileceğini şöyle anlattı:  Hayatın ilk yılında bebek 25 cm kadar uzarken, bu hız 1-2 yaş arası 12-14 cm’dir. Yaklaşık iki yaşından sonra sağlıklı her çocuk kendi büyüme eğrisinde belli bir hızda uzar. 6 yaşın altında 6 cm, 6 yaş ile ergenlik arası 4,5 cm altında uzama yetersiz olarak kabul edilir. Bu hızların altında büyüme oluyorsa araştırılması gerekir. Ergenlik dönemi bebeklikten sonra büyümenin en çok olduğu ikinci dönemdir. Ergenlik döneminde cinsiyete, yaşa ve ergenlik dönemine göre büyüme hızları farklılık gösterir. Ergenlikte kızlarda 15-20 cm, erkeklerde ise 25-30 cm kadar uzama olur. Ulaşılabilecek son boy, takvim yaşından çok kemik yaşına bağlıdır. Büyüme çizgilerinin kapandığı yaşta; yani kemik yaşı kızlarda 15, erkeklerde 16 olduğunda büyüme artık durur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...