Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Romatizma hastaları anne olabilir mi?

Düzenleyen:
Romatizma hastaları anne olabilir mi?

SAĞLIK Haberleri

Ciddi romatizmal hastalıkların büyük bölümü, anne baba olma çağındaki gençleri etkiliyor. Özellikle bu hastalıkları sebebiyle ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olan kadınların gebelik kararını hastalığın gidişine göre hekimlerin vermesi gerekiyor.

Ziyneti Kocabıyık
Bazı romatolojik hastalıkların genç yaşta ortaya çıktığı ve ağır ilaçlarla tedavi edilmek zorunda olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimdalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz “Gebelik sırasında romatizmal hastalıkların seyrinde değişiklikler görülür. Bazı hastalıklar iyiye giderken bazılarında da gebelik hastanın durumunu ağırlaştırır. Anne olmak isteyen kadınların en az 6 ay önceden hekimlerine görünmeleri ve risk yoksa tedavilerini düzenlemeleri gerekir. Romatizmal hastalık sebebiyle kullanılan ilaçların bazıları gebelik kaybına ya da bebekte zararlı etkilere yol açabilir” dedi.
20. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde hangi romatizma hastalarının bebek sahibi olabileceği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Kiraz, gebelik sırasında romatizmal hastalıkların seyrini anlattı:
Romatoid artrit: Gebelik sırasında hastalığın belirtileri azalır ancak gebelikten sonra artar.
Sistemik lupus eritematozus  (SLE):  Hem gebelik sırasında hem de sonrasında hastalığın belirtileri artar. 
SLE ve antifosfolipid antikor sendromu: Gebelik komplikasyonları artıran bir durumdur. Hem anne hem de bebek için hayati tehlike oluşabilir. 
SLE ve Sjögren sendromu: Bu hasta grubunda kanlarında “anti-Ro antikoru” bulunan kadınların bir kısmının bebeklerinde doğuştan kalp ritim bozuklukları oluşabilir.  Bu tür gebeliklerde gebelik seyrinde ve doğum sonrasında kalp ritm bozukluğu açısından bebeğin yakın takibi gereklidir. 
Ailevi Akdeniz Ateşİ: Ülkemizde sık görülen genetik bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşinin temel ilacı olan kolşisin gebelik ve emzirme döneminde güvenle kullanılabilir. Aksine gebelik sırasında kolşisin kesilmesine bağlı ataklar gebelik kayıplarına sebep olabilir.
Günümüzde gebelik sonuçları daha iyi olsa da romatoloji hastalarında gebeliğin zaman zaman yakın takip gerektiren yüksek riskli durumlara yol açabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Kiraz “Temel prensip, altta yatan romatizmal hastalık kontrol altına alındıktan sonra gebeliğin planlanmasıdır. Tedavi sonrası hastalığı kontrol altına alınan ve en az 3-6 ay süre ile belirtileri sessiz giden hastalarda gebelik planı yapılabilir. Ancak, hastalığa bağlı olarak böbrekleri, sinir sistemi, akciğeri ya da kalbi hasar görmüş anne adaylarında gebelik risklidir” diye konuştu. 

BİYOLOJİK İLAÇLARA DİKKAT
Son yıllarda yaygın olarak kullanılan biyolojik ilaçların gebelikte kullanımları ile ilgili bilgilerin yetersiz olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kiraz  “Gebelik öncesinde bu ilaçların kesilmesi önerilmektedir. Ancak  ihtiyaç duyuluyorsa hekim ve hasta ortak kararı doğrultusunda bazı hastalarda kullanılabilir” dedi.
Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...