İstanbul’da büyük sağlık buluşması

Düzenleyen:
İstanbul’da büyük sağlık buluşması

SAĞLIK Haberleri

ABD, Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan Türk bilim insanları, İstanbul’da bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarla mücadeleyi tartışacak.

ZİYNET KOCABIYIK

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)’in öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) iş birliğinde gerçekleştirilen 5. Tıp Dünyası Kurultayı 27-29 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da toplanıyor. Dünyanın dört bir yanından gelecek bilim insanları, sağlık bakanları, akademisyenleri buluşturacak olan Kurultay’ın konusu bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve yönetilmesi olacak. Kurultayda diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, kanserler ve solunum yolu hastalıkları masaya yatırılacak…

AŞIRI KİLO KANSERE DAVETİYE

Türkiye’de ölümlerin yüzde 90’ına yakını kronik hastalıklardan kaynaklandığını söyleyen Kurultay Bilimsel Sekreteri İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Satman, ülkemizin  kronik hastalıklar ve risk faktörlerinden fazlasıyla etkilendiğini belirterek “Yetişkinlerin üçte ikisi aşırı kilolu ya da şişmandır ki bu da 38 milyon yetişkine tekabül etmektedir. Ayrıca her 7 yetişkinden birisinde şeker hastalığı var. Türkiye hem obezite hem de diyabetin artış hızı bakımından Avrupa’da, hatta Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) kapsamındaki 34 ülke içinde ilk sırada yer alıyor” dedi. Benzer oranların kanser, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıklarında da görüldüğünü belirten Prof. Dr. Satman, bu rakamların ülke ekonomisine çok ciddi bir yük oluşturduğuna dikkat çekti ve bu yönüyle Kurultayın ayrı bir önemi ve aciliyeti olduğunu belirtti.

İstanbul’da büyük sağlık buluşması

53 ÜLKENİN SAĞLIK BAKANI GELECEK

Kurultay’a başta ABD, Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan bilim insanları olmak üzere 53 ülkeden sağlık bakanları geliyor. Halk sağlığı ve özellikle kronik hastalıkların önlenmesi alanında dünyaca ünlü bilim insanı Profesör Dr. Jaakko Tuomilehto katılımcılar arasında. Finlandiyalı Prof. Dr. Tuomilehto, diyabetin önlenmesinin Finlandiya’da nasıl bir rüyadan gerçeğe dönüştüğünü anlatacak. Aynı toplantıda Harvard Üniversitesinden Kıbrıslı Türk bilim insanı Prof. Rifat Atun sağlık sisteminde bireysel sağlığa odaklanan yeni sağlık sistemi hakkında bilgiler verecek. ABD Michigan, Yale, Cleveland, Harvard Üniversitesinin yanı sıra İstanbul, Ege, Yeditepe, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hacettepe, KTÜ ve Gazi gibi pek çok saygın üniversiteden bilim insanları da panellerde görev alacak.

Kurultay kapsamında bu yıl Nobel ödüllü Profesör Dr. Aziz Sancar adına düzenlenen TÜSEB Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri töreninin ikincisi düzenlenecek.
DSÖ-Avrupa Bölge Üyesi olarak Türkiye’de daha önce bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda iki önemli toplantı gerçekleştirildiğini söyleyen TÜSEB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bayram Yılmaz  “Yıllar sonra yine İstanbul’da yapacağımız bu toplantı; Avrupa’da bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolünü hedefleyen eylem planlarının gözden geçirilmesi bakımından mükemmel bir fırsat oluşturacak. Kurultayımızda, dünyada ve Avrupa’da global olarak bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesindeki son ilerlemeler incelenecek ve değerlendirilecek. Toplantıda ‘Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ile Mücadelede Küresel Durum Raporu’ tartışılacak ve bu konuda güncelleme yapılacak” dedi

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...