Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Osteoporoz erkeğin de problemi

Osteoporoz erkeğin de problemi

SAĞLIK Haberleri

Elli yaşın üzerinde her 5 kadından üçünde görülen osteoporoz, aynı yaş döneminde 5 erkekten birini etkiliyor. Osteoporozun gelişimini çocukluk çağından itibaren beslenmeyi düzenleyerek engellemek mümkün.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen ancak aslında yaş ve çevresel faktörlere bağlı olarak kemik yoğunluğunun ve kalitesinin azalarak daha kırılgan hale geldiği osteoporoz, sadece kadınları değil erkekleri de tehdit ediyor. Kadınların menopoz döneminden sonra daha sık görüldüğü için bir kadın hastalığı olarak algılanan osteoporozun her 5 erkekten birini etkilediğini söyleyen Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı “Osteoporozun en önemli sonucu kemik kırıklarıdır. Osteoporoza bağlı olarak bütün kemikler kırılabilir ancak en çok öldürücü olanı kalça kırığıdır. Kalça kırığına bağlı ölüm oranı yüzde 20’dir. Kalça kırığı geçiren erkeğin iyileşmesi kadınlara göre daha zordur. Genellikle ölüm, kırıktan sonraki ilk 6 ay içerisinde gerçekleşir” dedi.

Osteoporoza bağlı kırık yaşama oranının toplumda en çok görülen üç hastalık olan kalp krizi, inme ve meme kanserinden daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yeşim Kirazlı “50 yaşından sonra bir kadının meme kanseri olma riski yüzde 10-13, osteoporoza bağlı kırık yaşama riski ise yüzde 46-53’tür. Bir erkeğin prostat kanseri olma ihtimali yüzde 9-11,  osteoporoza bağlı kırık yaşama riski ise yüzde 21’dir. Dünyada her 3 saniyede 1 kırık yaşanıyor. Yani hem kadınlar hem de erkeklerde risk çok yüksek. Kemikler kırılana kadar hiçbir belirtisi yoktur. En çok omurga kemikleri kırılır. Kadınlar ya da erkekler kırığıa bağlı olarak geçmeyen bel ağrısı, kamburluk ve boy kısalması yaşarlar. Bunun sebebi omurlardaki çökme kırıklarıdır. Ayrıca boy 10-15 cm, kısalır ve kamburluk oluşur” dedi.

BİR DEFA KIRILAN YENİDEN KIRILIR
Amgen’in katkılarıyla gerçekleştirilen “Kırılmayan Kadınlar” projesi kapsamında düzenlenen toplantıda, 40 yaşından sonra herhangi bir şekilde oluşan kırığın daha sonraki ciddi kırıkların habercisi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kirazlı “Bu dönemdeki el, bilek, bacak kırıkları önemsenmez ancak bu durum, ilerideki yıllarda meydana gelebilecek ciddi kalça kırığının ilk belirtisidir. Kırılan kişinin kemik ölçümü yapılmalı ve tedavisine başlanmalıdır” dedi Zayıflığın osteoporoz ve kırık için risk faktörü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kirazlı, düşmeler sırasında yağ kitlesinin kemiği koruduğunu ve şişmanlığın faydalı olduğu tek hastalığın osteporoz olduğunu dile getirdi.

TEDAVİ SÜRDÜRÜLMELİ
60 yaşın üzerinde kırık riskinin yüksek olduğu belirtilen kişilerin kemiklerini korumak için tedaviye başlaması gerektiğini dile getiren Kirazlı “Bütün kronik hastalıklarda olduğu gibi osteoporozda da tedavinin etkili olabilmesi için tedavinin sürdürülmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda hastalar ve tıp camiası, menopoz sonrası osteoporozu çok daha iyi anlamış olsa da bu hastalıkta tedaviyi bırakma oranı hâlen çok yüksek. Her iki kadından biri, ilk yılın ardından tedaviyi bırakıyor, dolayısıyla kırık riskini artırıyor. Menopoz sonrası osteoporoz tedavisine devam eden kadınlarda kırık riski, tedaviye devam etmeyenlere oranla yüzde 25 daha düşük” diye konuştu.

Kemiklerinizin sağlığı için 1 dakika mola
Uluslararası Osteoporoz Vakfı tarafından hazırlanan “1 Dakikalık Osteoporoz Risk Testi” ne katılın. Bu sorulardan sadece birine bile “Evet” cevabı veriyorsanız. Bir doktora başvurup kemik yoğunluğunuzu ölçtürün.  
¥ Anne veya babanızda basit bir zorlanma veya hafif bir düşme sonrasında kalça kırığı oldu mu?
¥ Sizde basit bir zorlanma veya hafif bir düşme sonrasında kalça kırığı oldu mu?
¥ Üç aydan uzun bir süre kortizon içeren ilaç kullandınız mı?
¥ Boyunuzda 3 santimetreden fazla kısalma oldu mu?
¥ Alkol tüketiyor musunuz?
¥ Günde 20’den fazla sigara içiyor musunuz?
¥ Sık olarak ishal probleminiz oluyor mu? (Çölyak veya Crohn hastası mısınız?)
¥ Kadınlar için: Menopoza 45 yaşından önce mi girdiniz?
¥ Regl düzeniniz 12 ay süre ile aksadı, kesintiye uğradı mı?
¥ Erkekler için: Testosteron seviyesinde azalmaya bağlı impotans veya libido kaybınız oldu mu?

ŞEKER HASTASI DAHA KOLAY KIRILIYOR
İleri yaş osteoporozda önemli risk faktörü. Prof. Dr. Kirazlı “Sigara içmek, alkol kullanmak, güneş ışığından mahrum yaşamak, herhangi bir hastalık sebebiyle uzun süre kortizon kullanmak, hem romatoid artrit hastalığının kendisi hem de tedavisinde kullanılan ilaçlar, diyabet, tiroit hastalığı riskini artırır. Türk toplumunda diyabet çığ gibi artan bir hastalık. Bunun yanında tiroid bozuklukları da sık görülüyor. Bütün bunlar Türk toplumunda osteoporoz ve dolayısıyla kemik kırığı yaşama riskini artırıyor. Özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz risk faktörlerinin olup olmadığının belirlenmesi için risk faktörleri varsa kemik ölçümü tetkiki yapılması gerekir. 79 yaşın üstündeki tüm kadınlar, 70 yaş üstündeki her erkek kemik ölçümü yaptırmalıdır” dedi.

PROTEİN VE KALSİYUM DEPOLAYIN
Kemik depoları 17 yaşına kadar dolarak en yüksek seviyeye ulaşıyor. 17-35 yaş arasında da azalarak dolmaya devam ediyor. Ancak 35 yaşından sonra depolar boşalmaya başlıyor. Hem çocukluk döneminde hem de daha sonra günlük besinlerden alınan kalsiyum ve proteinin, kemik depolarını desteklediğini söyleyen Prof. Dr. Yeşim Kirazlı günlük kalsiyum ihtiyacının 800-1.000 mg olduğunu belirtti. Güneşten alınan D vitaminin kalsiyumun vücutta kullanılmasında olumlu etki yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Kirazlı “Yoğurt, süt, peynir, brokoli, kuru incir, badem, portakal, susam, bamya, yeşil turp, soya fasulyesi, tarçın kalsiyum yönünden zengin besinlerdir. Kişinin kilosu başına günde 0,8 gram protein alması gerekir. Yaşlılarda bu miktar kilo başına 1,2 gram olmalıdır” dedi.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...