Spordan önce kalp uzmanına götürün

Spordan önce kalp uzmanına götürün

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’de yılda yaklaşık 11 bin 520 çocuk, kalp hastası olarak dünyaya geliyor. Daha sonraki yıllarda ise ülkemizde sık görülen boğaz enfeksiyonları ve romatizmalar, çocukların kalbinde hasar bırakıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Günümüzde aileler çocuklarını mutlaka bir spor dalına yönlendirmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar, ani kalp ölümlerinin önüne geçebilmek için çocukların spora başlamadan önce ciddi bir kardiyolog muayenesinden geçmesini tavsiye ediyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 11 bin 520 çocuk doğumsal kalp hastalıklarıyla dünyaya geliyor. Ülkemizde “gizli kalp” hastalıklarının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, “Doğumsal kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları ve romatizma sonucu gelişen kalp hastalıkları belirti vermeden yıllarca gidebilir. Bu hastalıklar ağır spor aktiviteleri sırasında hayati risk oluşturabilir” dedi.
Spor sırasında, fiziksel aktivitenin yoğunluğuna bağlı olarak kan basıncı, kalbin hızı ve kasılma kuvvetinin arttığını hatırlatan Prof. Dr. Selâmi Süleymanoğlu, bu durumun kalp için artan iş yükü anlamına geldiğini belirterek “Artan bu basınca sağlıklı ve yetişkinlerin kalbi rahatlıkla uyum sağlayabilir. Ancak spora henüz başlayan çocuklarda daha önce belirti vermemiş bir kalp hastalığı varsa, ölüme kadar gidebilen problemler ortaya çıkar” diye konuştu.

Hamilelik diyabeti kalbi bozuyor
Doğumsal kalp hastalıklarının yüzde 90’nın sebebi bilinmiyor. Ancak hastaların bir kısmında akraba evliliği, annede, babada veya ailelerinde doğuştan kalp hastalığı bulunması, hamilelik sırasında annenin kızamık, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar geçirmesi, hamilelik sırasında annenin diyabetinin kontrol altında olmaması,  röntgen filmi çektirmesi veya çocuk için tehlike oluşturabilecek şekilde ilaç kullanması risk faktörleri arasında sayılıyor.

Elektrokardiyografi ile teşhis konuluyor
Kalp kaynaklı problemlerin basit sağlık kontrolleri ile tespit edilebileceğini söyleyen Emsey Hospital Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, ailelerin çocuklarını spora kaydettirmeden önce mutlaka yapılması gereken 3 adımlık kalp incelemesini şöyle anlattı:
AİLEDE YA DA ÇOCUKTA DAHA ÖNCE GEÇİRİLMİŞ KALP HASTALIĞI VAR MI?  Ailesinde elli yaş altı kalp hastalığı, hipertansiyon, ritim bozukluğu ve kardiyolojik sebeplerle ani kaybedilmiş kimsenin olup olmadığı sorgulanır. Spor yapacak çocuğun bayılma, çarpıntı, göğüs ağrısı, geçirdiği kalp ile ilişkili hastalık olup olmadığı da incelenir.
GENEL MUAYENE:  Kan basıncı (tansiyon) ölçümü dahil kardiyolojik ve sistemik muayeneler yapılır.
KARDİYOLOJİK TESTLER: EKG, ekokardiyografi ve ihtiyaç duyulduğunda yapılan ileri düzey testler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...