Türkiye’de 8 yetişkinden biri diyabetli

Düzenleyen:
Türkiye’de 8 yetişkinden biri diyabetli

SAĞLIK Haberleri

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz: Hastalık hızlı artıyor ancak 3 diyabetliden biri hastalığının farkında değil.

ZİYNETİ KOCABIYIK

14 Kasım Dünya Diyabet Günü yaklaşırken, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, ülkemizde diyabetin hızlı artışı ile ilgili uyarıda bulundu. Bütün dünyada 11 yetişkinden biri diyabetli iken ülkemizde 8 yetişkinden birinin diyabetli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz “Diyabet başta kalp krizleri olmak üzere, felç ve körlük riskini artırıyor. SGK’nın 2017 rakamlarına göre yılda 25 bin ayak kesilmesi vakasının 16 bini diyabet yüzünden. İşin kötü tarafı ülkemizde diyabetliler hasta olduğunun farkında değil. 3 diyabetliden biri hastalığını bilmiyor” dedi.  

GELECEK NESİL TEHLİKE ALTINDA

Türkiye’de diyabetin hızlı artışının sebebinin obezite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz “Ülkemizde yetişkinlerin üçte biri obezite sınırında. Okullarda yapılan ve yeni yayınlanan araştırmaya göre 5 çocuktan biri fazla kilolu. Bütün bunlar hızla yaklaşmakta olan sessiz tehlikeyi işaret ediyor” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada her 8 saniyede 1 kişinin diyabet ve sebep olduğu komplikasyonlar yüzünden hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz “Diyabet, tek başına ölüm sebepleri arasında 6’ncı sırada yer alıyor. Bugün Türkiye’de tedavi altındaki diyabetli sayısı sadece 7,8 milyon iken toplam diyabetli sayısı 11 milyonu aşıyor. Kontrol altına alınmadığında körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilen diyabetin, bulaşıcı bir hastalık olmamasına rağmen 20 yıl içinde 1 milyar kişiyi etkileyeceği öngörülüyor” diye konuştu.

40 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Her yıl diyabetle ilgili farklı bir konuya dikkat çeken Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), 2018 yılı için “Aile ve Diyabet” konusuna odaklanıyor. Türkiye’de, diyabetlilerin sayısının aileleri ile birlikte en az 40 milyona olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “IDF’in yeni yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye’de anne-babalar diyabeti fark etmekte problem yaşıyorlar. Araştırma, ailesinde diyabet hastası olmasına rağmen her 5 yetişkinden 4’ünün hastalığın belirtileri konusunda bilgisiz olduğunu gösteriyor. İleri yaşlarda görülen Tip 2 diyabetin çocukluk çağına kadar indiğini düşünürsek, ailelerin belirtilerin farkında olması son derece hayatidir” dedi.

Türkiye’de 8 yetişkinden biri diyabetli

GÖBEK ŞEKERİ YÜKSELTİYOR

Diyabetin en önemli sebebinin aşırı kilo olduğunu vurgulayan Prof. Dr. M. Temel Yılmaz “Göbek çevresi genişledikçe kan şekeri yükselir. Obez kişiler kilolarının yüzde 5-10’unu verebilirlerse kan şekeri seviyesinde ve tansiyonlarında düzelme olabilir. Gece horlamaları azalır. Kolesterolleri düşer. Bel çevresi kadınlarda 80, erkeklerde ise 88’i geçmemelidir” dedi. Diyabetin yıllarca sessiz ilerlediğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz “Kötü haber kan şekeri yükselirken hiç belirti vermez. Sessizce ilerler ve başta damarlar olmak üzere bütün organları bozar. Belirtiler ortaya çıktığında geri dönüşü olmayan yola girilmiştir. Teşhis konulan diyabeti iyi tedavi etmek gerekir. Kan şekerini doktorun söylediği rakamların üzerine çıkarmamak gerekir” diye konuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...