Türk doktorlar Batı Afrika’nın ilk organ naklini yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türk doktorlar Batı Afrika’nın ilk organ naklini yaptı

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk cerrahlar, Türkiye Organ Nakli Vakfının koordinasyonu ve Senegal Sağlık Bakanlığının davetlisi olarak gittikleri Senegal’de Batı Afrika’nın ilk organ naklini gerçekleştirdiler.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Beşi doktor 16 kişiden oluşan Türk ekibi, ileri düzeyde böbrek yetmezliği çeken üç hastaya böbrek nakli yaptı. Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci başkanlığındaki ekipte Prof. Dr. Yarkın Kâmil Yakupoğlu, Prof. Dr. Barış Akin, Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu, Prof. Dr. Kubilay Demirağ ve Prof. Dr. Ayşegül Sinangil yer aldı. Ameliyatların Dakar’daki askerî hastanede yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Yakupoğlu “Sağlık ve hayat şartları son derece sıkıntılı olan Afrika’nın batısındaki ilk organ nakillerini yaptık. Bu yüzden hem Senegal Sağlık Bakanlığından hem de buradaki cerrahlardan bize büyük ilgi gösterildi. Beş hasta için ameliyat planlanmıştı ancak sadece üçünü ameliyat edebildik. Buradaki hastanelerin imkânları çok kısıtlı. Hijyen şartları çok kötü” dedi. Sağlık turizminde Afrika’nın bütün ülkeler için yükselen bir değer hâline geldiğini ve bu bölgede büyük potansiyel olduğunu aktaran Prof. Dr. Yakupoğlu “Özellikle Senegal, Gambia ve Gana diğer açılardan olduğu gibi sağlık uygulamaları ve teknolojileri ile ilgili olarak da imkânları sınırlı. Ülkemizin gelişmiş sağlık teknolojileri, tıp eğitimini dikkate alırsak bu bölgeye büyük desteğimiz olabilir. Bu organizasyonu düzenleyen Senegalli cerrahlar daha önce ülkemizde eğitim aldıktan sonra bu nakillerin yapılmasını sağladılar. Bu iş birlikleri devam edebilir” diye açıkladı. 

Öte yandan Senegal Devlet Başkanı Macky Sall’ın Türk cerrahlarla bir görüşme yapması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...