Karsan’dan dijital yatırım hamlesi

Düzenleyen:
Karsan’dan dijital yatırım hamlesi

T-Otomobil Haberleri

Karsan CEO’su Okan Baş: Mobilite ihtiyaçlarına çözüm üreten MaaS Global’e yatırım yapan ilk otomotiv şirketi olduk. 1 trilyon doları aşacak pazar için şimdiden hazırlık yapıyoruz

Geliştirdiği toplu taşıma sistemleriyle öne çıkan, global ve ulusal ihalelerde adından sıklıkla başarıyla söz ettiren Karsan, “Sınırsız Ulaştırma Çözümleri” vizyonuyla aldığı kararlar doğrultusunda Finlandiyalı mobilite servis operatörü MaaS Global’e  yatırım yapan ilk otomotiv şirketi oldu. Toplu taşıma ile bireysel ulaşım arasında bir köprü oluşturan MaaS Global, ulaşımda bir devrim gerçekleştirmesiyle ön plana çıkıyor. Sadece bireylere trafikte kaybettikleri zamanı geri kazandırmakla kalmayan MaaS Global, aynı zamanda otonom sürüş özelliğine sahip araçların entegre olduğu daha az özel araç kullanımı ile daha temiz kentleri hedefleyen vizyonuyla dikkat çekiyor. Karsan, gerçekleştirdiği yatırımla kent içi ve kentler arası ulaşım sahasında dünyaya ulaşım hizmeti sunma konusunda öncülük etmeyi hedefliyor. 
MaaS Global'in vizyonu ve iş modelinin Karsan’ın mevcut ve gelecekteki mobilite ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi esas alan hedeflerle çok iyi örtüştüğünü belirten Okan Baş, Karsan’ın elektrikli araçlardan otonom sürüşe kadar birçok AR-GE çalışmalarının bulunduğunu söyledi. Baş şöyle devam etti: Önemli hissedarlarından olduğumuz MaaS Global, dünyanın bu alanda faaliyet gösteren ilk şirketi. Ulaşım sistemini çok daha etkin hâle getiren ana oyunculardan biri konumundaki MaaS Global’e de ilk yatırım yapan otomotiv şirketi biz olduk. Temel fikir, bireylerin günlük mobilite ihtiyaçlarını kullandıkça ödeme veya aylık abonelik çözümü ile uygulama üzerinden tesis etmek. Araştırmalar 2030 yılına kadar küresel mobilite çözümlerinin (MaaS) bir trilyon doları aşacağını gösteriyor. Hızla büyüyen bu pazara ilk giren Finli şirketin geleceği ise son derece parlak ve umut vadediyor. Karsan olarak sektörünün öncüsü MaaS Global’e yaptığımız yatırımın karşılığını en iyi biçimde alacağımıza inanıyoruz.
Helsinki merkezli start-up MaaS Global'in CEO'su ve kurucusu Sampo Hietanen “MaaS Global’in Whim uygulaması, otobüslerden trenlere, tramvaylara, taksilere ve hatta kiralık otomobillere kadar her türlü ulaşım aracını akılcı bir sistemle kullanıcılarını sunuyor. Sistemin en büyük faydalarından biri araba sahipliği ihtiyacını azaltıp mevcut ulaştırma modlarının en etkin ve bireylerin ihtiyacına uygun olarak kullanılması. Trafik sıkışıklığına önemli bir çözüm ve bireylere daha fazla zaman kazandırıyor. Her gün ortalama 90 dakika ulaşıma ayırıyoruz. Söz konusu süreyi kısaltıp geri kazanabilsek, nasıl olur?” açıklamalarıyla şirket vizyonu hakkında önemli ipuçları verdi. 

MaaS nedir?
MaaS’ın asıl amacı; gerçek zamanlı bilgileri kullanarak ve ulaşımı sorununu optimize ederek yolculara kolay bir entegre sistem sunmak. Otoparklar, otobüsler, özel araçlar, trenler ve taksiler gibi ulaşım araçları MaaS sistem ile kontrol edilerek hızlı ve ekonomik ulaşım çözümleri geliştiriliyor. 

“WhIm” akılcı çözüm 
Maas Global’in dijital uygulaması olan Whim ise, ilk olarak Helsinki bölgesinde lanse edilmişti. Aylık abonelik fiyatları şu anda toplu taşıma araçlarının sınırsız kullanımının yanı sıra belli adetlerde taksi yolculuğu ve otomobil kiralama hizmetlerini içeriyor. Sisteme gün geçtikçe çok daha fazla alternatif ekleniyor. Avrupa’dan Whim için alınan ön taleplerden ilk 100 adedinde aylık ulaşım paketi 249 avro/ay yerine 100 avro/ay üzerinden yıl sonuna kadar yararlanılıyor. 

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...