Yapay zekâ ile her sektörde atılım yaparız

Yapay zekâ ile her sektörde atılım yaparız

TEKNOLOJİ Haberleri

“Türkiye’nin şu anda en büyük hamleleri yapabileceği alanların başında yapay zekâ geliyor. Yapay zekâda hamle aslında her alana yayılacak bir atılım olacak...”

Osman Çobanoğlu ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapay zekâ, kodlama ve büyük veri metoduyla ilgili Türkiye’nin daha hızlı ilerlemesini sağlamak için Dijital Dönüşüm Ofisi’ni kurdururken bu konularda üniversiteler de harekete geçiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye’nin bu dönüşümüne ilişkin ipuçlarını verdi. Prof. Dr. Karaca, Türkiye’nin teknoloji üretme ve bilimsel araştırma noktasında önemli aşamalar kaydettiğine dikkat çekerek “Türkiye’nin şu anda en büyük hamleleri yapabileceği alanların başında yapay zekâ geliyor. Yapay zekâda hamle demek aslında her alana yayılacak bir atılım olacak, çünkü her sektör ve araştırma alanı yapay zekâ ile iç içe geçecek” diye konuştu.
Yapay zekâ ile robotların insanların yerini alacağının sıklıkla ifade edildiğini söyleyen Karaca, “Olacak olan tam da bu değil. Aslında işi kaybedenler ağırlıklı olarak nitelikli elemanlar olacak, ara elemanlar değil. Yapay zekânın kullanımı arttıkça nitelikli insanların iş kaybı yüzde olarak diğerlerinden daha fazla olacak. Öte yandan yapay zekânın birçok yeni iş alanları açma imkânı çok daha fazla” ifadesini kullandı.
Millî Eğitim Bakanlığının yapay zekânın öneminin farkında olduğunu ve buna yönelik adımlar attığına dikkat çeken Prof. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: Eğitimin içine bu konuyla ilgili altyapıyı yerleştirebilirsek yapay zekâda bu alanın öncü ülkelerini yakalama şansımız var. Yapay zekâya ilişkin teknolojilerin geliştirilmesinde büyük yatırımlara ihtiyaç yok. Burada en büyük unsur insan. Üniversitelerin teknoparklarına çok iş düşüyor” dedi. İTÜ ARI Teknokent’te algoritma geliştiren firmalar bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Karaca, Google, SAP, Bloomberg gibi dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinin bu firmaların peşinde olduğunu söyledi. Karaca, hem devletin ilgili kurumlarının hem de özel sektörün büyük firmalarının bu alandaki şirketlere destek vermeleri gerektiğini vurgulayarak “Bu yerli şirketlerimizi muhafaza etmek için satın alamıyorsak bile ortak projelerle, iş birlikleriyle onların desteklenmesini sağlamalıyız” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...