Baskılardan bıktık!

Baskılardan bıktık!

GÜNDEM Haberleri

Moldova ve Rusya'nın baskıları sebebiyle gitgide ekonomik darboğaza giren Gagavuzların en büyük hayali yurt dışına gidip orada yeni bir hayat idame etmek.

On beş günlük bir program dahilinde Türkiye'ye gelen Gagavuzlu üniversite talebeleri İstanbul'a hayran kaldıklarını söyledi. Olga Bejenani, Anastasya Dodoreva, İgor Petroviç, Oman Ahmedov ve Olga Sarıterzi ramazan ayında İstanbul'un bir başka güzel olduğunu belirterek, "Özellikle bayram günlerinin coşkusunu unutmamız mümkün değil, bu 15 gün bizler için rüya gibiydi" dediler. İstanbul'da yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu dile getiren Gagavuzlu talebeler, "Bu kısacık zamanda İstanbul'a çok alıştık, ülkemize geri dönmek pek de kolay olmayacak" diye konuştular.
Gagavuzların Moldova ve Ukrayna olmak üzere Rusya, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'de yaşadığını belirten gençler, "Gagavuzya, Moldavya ve Rusya'nın baskıları sebebiyle gitgide ekonomik darboğaza girmiş durumda. Yıllardır yaşanan bu sıkıntılar herkesin hayatını çekilmez hale soktu. Geleceğe dair umutla bakamayan Gagavuzların en büyük hayali ise yurt dışına gidip orada yeni bir hayat idame ettirmek" diyorlar.
Türk olmakla öğündüklerini belirten gençler, "Biz Cengiz Han'ın torunu Batı Han'ın soyundan geliyoruz. Aslımız Kıpçak'tır. Rus kraliçesi 2. Katerina devrinde Bulgar Türkleriyle birlikte bu topraklara gelmişiz ve Rusya'nın hükümranlığı altında Hıristiyan olmuşuz. Sizlerden tek farkımız bu. Nüfusumuz günden güne eriyor Gagavuzya'da 150 bin kişi kaldı. Ne yazık ki zaman Gagavuzların aleyhine işliyor. Böyle giderse yok olmaya mahkûm bir topluluk olarak tarihe geçeceğiz. Türkiye güçlü ülke bize yardım eli uzatmalı" diyorlar.


MOLDOVA'DA 150 BİN GAGAVUZ YAŞIYOR
Moldova'ya bağlı otonom bölgede yaşayan Gagavuz Türklerinin sayısının 150 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu nüfusun yarıya yakını ülkelerinin dışında başta Moldova ve Ukrayna olmak üzere Rusya, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'de yaşıyor. Gagavuzya adı verilen özerk devletin yüzölçümü 1.832 km2 civarında ve toprakları da pek verimli değil. Halkın gelir düzeyi oldukça düşük. Kurak iklim ve verimsiz topraklar sebebiyle tarım da pek yapılamıyor. Gagavuzlar'ın en dikkat çekici özelliği ise kuşkusuz Hıristiyan olmaları. Onların benimsedikleri din, normal Ortodoks Hıristiyanlığından oldukça farklı, eski inançları olan Şamanizm ile Hıristiyanlığın bir nevi karışımı...


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...