ABD, müdahale için ağırdan alıyor

/ Kaynak: AA
ABD, müdahale için ağırdan alıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Libya'da uluslararası toplumun müdahalesine izin veren koşulların Suriye'de bulunmadığını söyledi.


Carney, günlük basın toplantısında, Suriye'deki son duruma dair soruları yanıtlarken, Halep'teki durumun son derece kaygıya neden olduğunu, Esed güçlerinin sivil halka yönelik operasyonlarını ''çirkin ve kınanması gereken'' saldırılar olarak tanımladı.

Bir soru üzerine, Libya'da ABD ve uluslararası toplumun müdahalesine imkan veren bir dizi unsur olduğunu hatırlatan Carney, Libya'da, birlik içindeki muhalefetin uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdığını ve BM Güvenlik Konseyi'nde uluslararası, Arap Ligi'nde de bölgesel konsensüs bulunduğunu anımsattı.

Carney, ancak Suriye'de bu koşulların olmadığını ifade ederek, Rusya ve Çin'in bu konudaki 3 ''anlamlı çözümü'' veto ettiğine işaret eti.

Carney, ''Bu nedenle, Esed'in daha fazla izole edilmesi ve daha fazla baskı uygulanması için konsensüs inşa etmek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin ötesindeki, Suriye Halkının Dostları grubu ve diğer uluslararası partnerlerle çalışıyoruz. Bu nedenle, Suriye halkına insani, muhaliflere ölümcül olmayan yardımlar sağlamaya devam ediyoruz. Bu nedenle partnerlerimizle muhaliflerle muhalefetin birlik olması veya geçiş planını tamamlama yönünde adım atması için çalışıyoruz'' dedi.

Kimyasal silahlara dair soru üzerine Carney, Suriye hükümetinin yalnızca bu silahları kullanmamakla kalmayıp, bunların kontrolünü de sağlaması gerektiğini vurguladı. Carney, kimyasal silahların durumu konusunda kaygılarının bulunduğunu belirterek, bu silahların kontrolüne dair herhangi bir başarısızlıkta, bunu yapanların, uluslararası toplum tarafından sorumlu tutulacağını söyledi.

Carney ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın ''muhaliflere yardımlarını artıracağı'' yönündeki haberlerin sorulması üzerine, ''Sadece bizim politikamızın ne olduğunu söyleyebilirim ki o da Suriyelilere insani yardımlar, muhaliflere ölümcül olmayan yardımlar sağlamaya devam etmek ve Esed'e baskı yapmak, onu mali kaynaklarından mahrum bırakmak için Suriye Halkının Dostları grubu ve diğer ülkelerle çalışmaya devam etmek'' diye konuştu.

Carney, başka bir soru üzerine, Esed'in ülkedeki kontrolünün azaldığını, neredeyse her gün üst düzey hükümet ve askeri yetkililerin görevlerini bıraktığının görüldüğünü ifade ederek, Esed'in günlerinin sayılı ve iktidardan gitmesinin de kaçınılamaz olduğunu belirtti.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...