Yedi yıl yetecek gaza Genel Energy imzası

- Güncelleme:
Yedi yıl yetecek gaza Genel Energy imzası

Ekonomi Haberleri

Çukurova Grubu'nun ortağı Genel Energy, Türkiye'nin yedi yıllık gaz ihtiyacını karşılayabilecek Miran sahasının %26'sını 156 milyon dolara aldı.

nbsp;Çukurova Grubu'nun ortağı olduğu Genel Energy, Kuzey Irak'ta Türkiye'nin 7 yıllık gaz potansiyeline sahip olan Heritage Oil'e ait sahanın yüzde 26'lık hissesini 156 milyon dolara satın aldı. Londra Borsası'na kote olan tek Türk şirketi olan Genel Energy, yeni satın alma ile Miran petrol ve gaz sahasındaki hissesini yüzde 51'e çıkarmış oldu. Geçen yıl 2 milyar dolar nakit pozisyonu ile Londra Borsası'na kote olan Genel Energy, bu yıl sadece Kuzey Irak bölgesinde, yeni Miran satın almasıyla birlikte toplam 665 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirmiş oldu. Genel Energy'den yapılan yazılı açıklamaya göre, şirket ayrıca, Heritage'in Heritage Energy Middle East Limited (HEME) firmasındaki hisseleri ile HEME'nin Miran sahasındaki bakiye hisselerini teminat olarak alıp, Heritage şirketine 294 milyon dolar tutarında kredi açtı. nbsp;Miran sahası, yaklaşık 150 milyar metreküp gaz rezervi ile Irak'ta keşfedilmiş en büyük gaz sahalarından biri. Sahanın rezerv miktarı, sadece Irak'ta değil, son on yıl içinde dünyada karasal alanda yapılan en önemli gaz keşiflerden biri olarak bertiliyor. Türkiye şu anda gaz ihtiyacının büyük bölümünü boru hatları ile başta Rusya olmak üzere, Azerbaycan ve İran'dan karşılıyor. Ayrıca Nijerya, Cezayir ve spot piyasalardan LNG ithal ediyor. Türkiye'nin 2011 yılında toplam gaz ithalatı 46 milyar metreküp civarında ve daha da artması bekleniyor. Miran gaz sahası üretiminin Türkiye'ye yönelmesi, bu suretle yeni bir gaz tedarikçisinin Türkiye pazarına girmesi, mevcut tedarikçiler arasındaki rekabeti etkilemesi ve bu yeni rekabetin fiyatlar üzerinde olumlu etkilerde bulunması bekleniyor. Miran rezervleri, Türkiye'nin altı-yedi yıllık gaz ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...