2023 askerlikten muaf olma şartları nelerdir?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
2023 askerlikten muaf olma şartları nelerdir?

Yaşam Haberleri

Askerlik yapmaktan muaf olmak isteyen kişiler için belirlenmiş bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara uyum sağlanması durumunda kişiler askerlikten muafiyet hakkı kazanabilirler. Peki, 2023 askerlikten muaf olma şartları nelerdir?

Askerlik başvurusundan muaf olmak için bazı kurallar belirlenmiştir. Bu kurallara uyan kişilerin askerlikten muaf olmasına izin verilmektedir. Ancak kurallar yerine getirilmez ise muafiyet hakkı elde edilemez.

Bu sebep ile de erkeklerin öncelikli olarak kuralları öğrenmesi önem taşır. Askerlik muafiyeti için önden başvuru yapılabileceği gibi askerlik esnasında yaşanan olaylardan dolayı da muafiyet istenebilir.

2023 askerlikten muaf olma şartları nelerdir?

ASKERLİK İÇİN MUAFİYET ŞARTLARI NELERDİR?

Askerden muaf olmak için belirlenen şartlar şu şekilde açıklanabilir:

  • Vücut kitle indeksi uygun olmayan ve obezite sınıfında yer alan kişiler muaf olabilir.
  • Tedavi edilmesi zor ya da imkansız olan hastalığa sahip olanlar muaftır.
  • Rektum hastalıklarına sahip olanlar muaftır.
  • Kalıcı rahatsızlığı olanlar ile kronik rahatsızlığı olanlar muaftır.

Hastalık, obezite ve görme problemleri nedeni ile çoğunlukla muafiyet sağlanabilmektedir. Ancak hastalığın boyutları, tekrarlanabilir olma özelliği ve tedavi niteliği de önemlidir. Heyet raporu alınması zorunludur.

ASKERLİKTEN MUAF OLMAK İÇİN KİLO SINIRI KAÇTIR?

Askerlik muafiyetinde kilo problemi olan kişilere yer verilmektedir. Muaf olmak isteyen erkeklerin kilo oranı 148’ten fazla olmalıdır. Vücut kitle endeksinin üzerinde olan kişiler askerlikten muaf tutulur. Bu muafiyet sebebi ile askerlikten muaf olma durumlarını gösteren belge alırlar.

İş yeri girişi esnasında istenen askerlik belgesi yerine muafiyet belgesi verilebilmektedir. 148 kilo ve daha yüksek bir ağırlıkta olan kişiler sağlık kontrollerinin ardından muaf tutulmaktadır. Kilo sınırını geçmesine karşın kilo vermesi mümkün olan kişiler için program ve sağlık desteği sunulabilmektedir. Ancak genellikle kilo sınırı geçildiği takdirde muaf belgesi verilir.

2023 askerlikten muaf olma şartları nelerdir?

ASKERLİKTEN MUAF OLMAK İÇİN BOY KURALI VAR MI?

Askerlik muafiyetinde boy şartı da yer alır. Boyu 1.49 m’den az olan kişiler askerlik görevinden muaf olabilmektedir. Bu muafiyet için fiziksel muayene yapılması gerekir ve ardından rapor oluşturulur. 1.49 metreden az olan boya eşlik eden kilo problemi de muafiyeti etkilemektedir. 1.49 boyu olan kişiler için de fiziksel muayene gerekir.

Askerlik muafiyetinde vücut özellikleri önem taşır. Görevlerin yerine getirilmesi ve ağır şartlar altında yaşanması gibi unsurlardan dolayı sağlığın tehdit altına alınmaması gerekir. Sağlığı tehdit edici unsurlar olduğu takdirde ise belirli kurallar ile hareket edilir. Bu kurallar arasında fiziksel özellikler kadar iç hastalıklar da önem taşır.

HANGİ HASTALIKLAR ASKERLİKTEN MUAF OLUNMASINI SAĞLAR?

Hastalıklar ve askerlikten muafiyet arasında ilişkisi vardır. Hangi hastalıkların askerlikten muaf olunmayı sağladığı ise hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir. Hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Göz problemleri olanlar
  • Solunum yoluna dair hastalığı olanlar
  • Sinir hastaları
  • Kulak burun ve boğazda karşılaşılan yüksek şiddetli hastalıklar
  • Enfeksiyon problemleri
  • Kas hastalıkları
  • İskelet hastalıkları ve kemik problemleri

Bu hastalıkların yanı sıra psikolojik rahatsızlığı olan kişiler de askerlikten muaf olmaktadır.

ASKERLİK MUAFİYETİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Askerlik muafiyeti için başvuru yeri her ilde ve ilçede yer alan askerlik şubeleridir. Askerlik şubelerine gidildiği takdirde başvuru yapılabilmektedir. Başvuru yapmak isteyenler ikamet adreslerinin kapsamında yer alan askerlik şubesine gitmesi gerekir.

Bu şubeler üzerinden askerlik muafiyeti için de başvuru yapılabilmektedir. Muafiyet için gereken belgeler sunulduğu takdirde doğrudan muafiyet işlemleri başlatılır. Askerlik şubesine muafiyet hakkının kullanılmak istendiği belirtilmelidir.

ŞEHİT YAKINLARI DOĞUDA GÖREV YAPABİLİR Mİ?

Şehit yakınlarının askerlik yapması mümkün olsa da askerlik yapılacak yer genellikle özel olarak belirlenir. Şehit yakınları çoğunlukla doğuda görev yapamamaktadır. Doğrudan batı ve Anadolu coğrafyalarından askerlik yapmalarına izin verilir. Askerlik muafiyeti kapsamında bölge çalışmaları da bulunur.

Düzenleyen:  - Yaşam
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...