En acı tat: İsot reçeli

Düzenleyen:
En acı tat: İsot reçeli

YAŞAM Haberleri

Şanlıurfa’da yapılan biber salçası, farklı tadıyla başta kahvaltı olmak üzere sofralara lezzet katıyor

Şanlıurfa’da birçok aile, pazardan satın aldığı kırmızı acı biberleri, ev veya bahçelerinde uzun ve zahmetli sürecin ardından salçaya dönüştürüyor. Zeytinyağı ile harmanlanmasının ardından “isot reçeli”ne dönüşen biber salçası, soğuk kış günlerinde sofralarda yerini alıyor. Reçelin başta kahvaltı olmak üzere birçok yemekte kullanıldığını anlatan Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat “İsot salçası burada reçel olarak anılır. Hem kahvaltılarda hem de birçok yemekte keyifle tüketiliyor” dedi. Çok lezzetli bir ürün.” Merkez Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesi’nde “isot reçeli” yapan Emine Aslan da uzun yıllardır her sonbaharda bu işe giriştiklerini ve aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi. 

Hazırlanışı çok zahmetli
Reçel yapmak için kırmızı acıbiberler makineyle çekiliyor ve 3-4 gün güneşte bekletiliyor. Bu süreçte de bol bol karıştırılıyor. İçindeki su alındıktan sonra olgunlaşıyor ve ortaya reçel çıkıyor. Tabii ki reçelin yapımı isottan daha zor çünkü daha uzun bir süre gerekiyor. 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...