'Işık hadisesi' yoğun ilgiyle izlendi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
'Işık hadisesi' yoğun ilgiyle izlendi

YAŞAM Haberleri  / İHA

Siirt'in Tillo ilçesinde, 254 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi izlendi.

İlçe merkezinde Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerle başlayan  etkinlikte, sabah namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar, 2015'te UNESCO  Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan hadiseyi  izlemek için güneşin doğmasını  bekledi. Vatandaşlar beklerken tekbir ve salavatlar getirdi.

Vatandaşlar, saat 06.19'daki ışık olayını meydanda kurulan dev  ekrandan; Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Vali Ali Fuat Atik ve bazı  protokol üyeleri de türbede izledi.

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya  Sırma, yaptığı açıklamada, ışık hadisesinin bazı mesajlar verdiğini söyledi.

Müslümanların kendi alimlerine değer verdiği zamanlarda  yükseldiklerini belirten Sırma, "Bunun en güzel örneklerinden biri İbrahim  Hakkı'nın hocası için yapmış olduğu, kale dediğimiz duvardan doğan güneşin ilk  ışınlarının kendi üstadının başına düşmesidir. Bu, Müslümanların ilme verdiği  değeri gösteriyor." dedi.

Alimlere saygı gösterilmesinin önemli olduğunu söyleyen Sırma, "Saygı  gösterelim ki onlar da bize Allah'ın yolunu göstersinler. Bugün eğer dünya  üzerinde 2 milyar Müslüman şunun, bunun, Avrupa'nın, Amerika'nın kölesi  oluyorlarsa Allah'ı, alimleri unuttuklarındandır. Bunun sebebi, kitabı, Kur'an'ı,  peygamberi unuttuklarındandır." şeklinde konuştu.

Programa, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Siirt Belediye  Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr.  Yasin Aktay, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Afif Demirkıran, AK Parti  Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Salih Fırat da izledi.

Alpay ve beraberindekiler, daha sonra İbrahim Hakkı Hazretleri  Müzesini ziyaret etti.

IŞIK HADİSESİ

Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından çok  üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim"  diyerek arayışa girmişti. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında  kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde  taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin duvarın ortasında bulunan  pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın  kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah  Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda,  pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011'de  değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir  pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...