"Benden nakledilen yola yardım eyle!.."

A -
A +
İmâm-ı Eş'arî hazretleri, önceleri Mutezile itikadında idi. Ancak, kırk yaşında gördüğü bir rüya üzerine bozuk yolda olduğunu anladı!..   Ebü'l-Hasan-ı Eş'arî (Alî bin İsmâîl) hazretleri, Ehl-i sünnetin, itikâddaki iki imâmından biri ve büyük velîlerdendir. Eshâb-ı kirâmdan Ebû Mûsâ el-Eş'arî hazretlerinin neslinden geldiği için "Eş'arî" nisbesiyle meşhur olmuştur. Basra'da doğdu ve 941 (H. 330) senesinde Bağdât'ta vefât etti... İmâm-ı Eş'arî hazretleri, kırk yaşına kadar Mutezile bozuk yolu üzerinde bulundu. Yazdığı kitaplarında Mutezilenin fikirlerini müdafaa etti. Kırk yaşından sonra bozuk yolda olduğunu anladı. Tövbe edip, bozuk itikaddan dönmesi şöyle anlatılır: Bir Ramazân-ı şerîf ayının ilk günlerinde rüyasında Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) efendimizi gördü. Resûlullah ona; "Yâ Alî! Benden nakledilen yola yardım eyle" buyurdular... Bu rüyadan sonra Ramazân-ı şerîf ayının ortasında, ikinci defa Peygamber efendimizi rüyada görmekle şereflendi. Ona "Sana emrettiğim şey ne oldu, ne yaptın?.. Benden bildirilen yola, sünnetime yardım et, bu yola uy!" buyurdular. Bu rüyadan sonra kelâm ile uğraşmayı terk etti... Üçüncü defâ Ramazân-ı şerîfin yirmi yedinci gecesi, Peygamber efendimizi tekrar rüyâda gördü. "Sana emrettiğim şey ne oldu?" buyurdu. "Kelâm ilmini terk edip, Kur'ân-ı kerîm ve hadîs ilmine sarıldım" dedi. "Benden rivâyet edilen, bildirilen yola, sünnetime yardımcı olmanı emrettim" buyurdu. Bunun üzerine İmâm-ı Eş'arî özür dileyip; "Meselelerini ve delillerini öğrenmek için otuz yıl harcadığım yolu (Mutezileyi) nasıl terk edeyim?" dedi. Resûlullah efendimiz; "Allahü teâlâ sana, ilâhî yardımı ile yardım eyledi. Bunu yakînen bilmeseydim sana bunu emretmezdim" buyurdu. İmâm-ı Eş'arî hazretleri bu rüyâyı da gördükten sonra uyanıp; "Haktan öte, sapıklıktan başka bir şey yok" diyerek, Mutezile yolundan dönüp, Ehl-i sünnet itikâdına girdi... Bu rüyâsından sonra on beş gün evinden çıkmadı. Meseleleri derinlemesine inceleyip, gözden geçirdi. Sonra Basra Câmii'ne gidip, kürsüye çıktı. O sırada Mutezile yolunun meşhur ve kuvvetli âlimlerinden sayılan ve böyle bilinen İmâm-ı Eş'arî, kürsüden cemaate Ehl-i sünnet itikâdına girdiğini şu sözlerle ilân etti:
"Ey insanlar! Çoktan beri size görünmez oldum. İnsafla inceledim. Yanımdaki delilleri gözden geçirdim. Tercih hususunda zorlandım. Sonunda Allahü teâlâdan beni hidâyete kavuşturmasını istedim. Allahü teâlâ beni doğru yola kavuşturdu. Mutezileye âit itikâdlarımın hepsinden vazgeçip, kurtuldum..."
Bu mübarek zat, ömrünün sonuna kadar doğru itikâdın yayılması için uğraştı. Cenâb-ı Hakk, şefaatine nail eylesin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.