"Sen beni çalıştıramazsın" deyiverdi!..

A -
A +
Feridun Ağabey, geçenlerde evde ortaokul birinci sınıfı bitiren oğluma bir konuda bana yardım etmesini istedim. Bir basit konuydu ve kendisi beden gücü de kullanmayacaktı. İnternetin başında oturuyordu ve ona bir konuda bilgi bakmasını istemiştim. Bana verdiği cevap ile şaşırdım şoke oldum: “Sen beni çalıştıramazsın. Çocukları çalıştırmak suçtur. Benim üzerimden para da kazanamazsın!” Ne diyeceğimi ne cevap vereceğimi bilemedim. Benim hayretler içinde kaldığımı gören annesi imdadıma yetişti. Bu sene bu konuyu derste işlediler dedi. O sene çocuk hakları ile dersleri varmış. Orada “Çocuklar yetişkinlerden farklı fiziksel ve kişisel özelliklere sahiptirler. Ayrıca çocuklar sürekli bir büyüme ve gelişme göstermektedirler. Bu nedenle İnsanların sahip olduğu temel hakların yanında çocuklar farklı haklara da sahiptirler. Her birey uluslararası yasalara göre 18 yaşına kadar çocuk sayılmaktadır…" diye devam eden konular işlemişler. Bu dersin hangi amaçla olduğuna değil sonucuna şaşırdığımı söylemek istiyorum. Bu dersi gören benim öz evladım babasının bir isteğini kendini çalıştırmak olarak görüp reddediyor. Yani çocuğunuzdan bir bardak su isteyemeyecek, kapının zili çaldığında kapıya bakıver diyemeyeceksiniz öyle mi? Bu mudur çocuğa verilmesi gereken eğitim? Bu eğitimin amacına ulaştığını söyleyebilir miyiz?
Anneye babaya itaatten, saygıdan anneye babaya emretmeye ve anneye babaya yabancı gibi davranmaya geldik… Saygılarımla...
           Recep Taşdelen-Yozgat
 
 
Hayat sigortası yaptırmak zorunda mıyım?
 
Feridun Ağabey, Ziraat Bankasından konut alımı için kredi çektik. Bize hayat sigortası yaptılar. Bu sigortanın zorunluluğu var mıdır? Varsa kaç yıl boyunca ödemek gerekmektedir? Ben ise istemiyorum ne yapmam gerek?” diyen değerli Furkan Durmuş isimli okuyucumuza konuyla ilgili olarak diyebiliriz ki zorunlu deprem sigortası dışındaki diğer sigortaları yaptırmak aslında zorunlu değildir. Bankaların hayat sigortası yapmalarının sebebi ister istemez hem risklerini azaltmaktır. Bir de kendi bünyelerinde bulunan sigorta şirketlerinin geleceğini temin etmeye yönelik bir uygulamadır. Ama bu imzayı atmayınca kredinizin onaylanmaması bankanın elinde olduğu için uygulamada sıkıntı yaşanmaktadır. Buradan Tüketici Derneklerinin bu konuda bir girişimde bulunması gerekmektedir. Bankalar tarafından müşterilerin bu konuda bilgi sahibi olup kendi özgür iradesiyle karar verebilmesi için formun ön yüzünde yer alacak şekilde, öyle karınca gibi harflerle değil okunacak büyüklükte kredi alındığında sigorta konusunun zorunlu olmadığına dair bilgi paylaşımında bulunmaları gerekmektedir. Zaten diğer sigorta firmalarına da konuyu açıp sorsanız bu konuda bir zorunluluk olmadığını söyleyeceklerdir. Bu konuda bizim sizlere bilgi aktarmaktan öte bir imkânımız yoktur. Hukukçunuzla yapacağınız görüşme en sağlıklı olanıdır.
 
 
“Annem bunu bana niye yapıyor Ağabey?”
 
Annem de öz babam da öz, kardeşlerim de… Hepsi ile çok iyiyiz… Ama ne var ki ben evlendikten sonra ailemde benimle ilgili bir sıkıntı olmaya başladı. Benim eşimle evlenmemi onlar istediği hâlde evlendiğim eşimi istememeye başladılar. Ama ben eşimi seviyorum. O beni seviyor. Aramızda hiçbir sorun yok. Ben ailemin mobbing uygulamasına rağmen onların dediği gibi eşimi dışlamadım, yuvama huzursuzluk sokmadım. Ama annem, kendi öz annem bir inat uğruna bana çile çektiriyor. Ağabeyimin çocuklarına gösterdiği ilgiyi benim çocuklarıma göstermiyor. Eşim ağzını açıp bir kere olsun cevap vermediği hâlde kaynanalık yapıyor… Bakalım ne kadar sürecek diye beklediğim bu durum yıllardır böyle sürüp gitti. Artık benim çocuklarım büyüdü evlenecek yaşa geldi annemin eşime olan bu kuru inadı bitmedi… Bu bayram da yine gidip elini öpeceğiz… Ama benim anam bana bu eziyeti niye yapıyor ağabey? Bilmiyorum, bilmiyorum, bilmiyorum...
           Rumuz: “Bilemem”-Kayseri
 
 
 
Ramazan Bayramınız mübarek olsun
 
Bayram vesilesiyle bayram mesajı gönderen değerli okuyucularımız başta olmak üzere bütün okuyucularımızın Ramazan Bayramını tebrik ediyor, bayramların aziz milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını diliyoruz. (F.A.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.