Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’ne Türkiye’nin ihtiyacı var

A -
A +
Yeni sisteme ilişkin detayların ortaya çıktığı bu dönemde, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklamalar ile kamuda insan kaynağının etkin ve verimli kullanılması noktasında ciddi tedbirlerin alınacağı açıkça ifade edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız; yeniliklere hızlı adapte olan insan kaynağının gelişmesine imkân sağlayan, yetki ve sorumluluk alanı net, karar alma süreçleri hızlı, küresel rekabet gücü yüksek ve ortak aklı kurumsallaştıracak bir yapının formüle edildiğini özellikle vurgulamıştır. Yıllardır tüm iktidarlar, Türkiye’de kamu yönetiminde bir reformun gerekli olduğunu ifade etmiş; ancak bu kadar net ve etkili adımların atılması Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a nasip olmuştur. Esasen bu adım Türkiye’nin kalkınma hedeflerine yürümekten koşuşa geçişini sağlayacak ilk adımdır. Türkiye’nin insan kaynaklarını israf etmeye artık tahammülü yoktur! AK Parti; yeni dönemde, insan kaynaklarını etkin değerlendirme hususunu ön planda tutacağını en üst seviyeden dile getirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın yapmış olduğu bu açıklamalar halk tarafından da kabul görmüş olacak ki AK Parti 2018 yılı seçimini de büyük bir zaferle taçlandırmıştır. Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan 2018 yılı mart ayı verileri esas alındığında 3.129.304 kişinin kamu personeli olarak istihdam edildiği görülmektedir. Bu nicelikteki insan kaynağı yeni dönemde stratejik insan kaynakları yönetimi ilke ve araçları dikkate alınarak yönetilecektir.
Bürokrasi karşımıza en büyük engel olarak çıkmakta…
Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisine direkt bağlı insan kaynakları ofisini kurma ihtiyacının ne kadar doğru bir karar olduğunu anlatabilmek için güncel bir örneğe yazımda yer vermeyi gerekli gördüm. 
Maliye Bakanlığı’nın şoför, hizmetli ve defterdarlık uzmanı unvanlı 11 çalışanı kendi imkânları ile hafta sonlarında çalışarak İngilizce ve AB hibe yönetimine ilişkin mevzuatı öğrenmiş, ayrıca uluslararası iç denetçilik sınavlarına girmiş ve bu sınavlarda da başarı göstererek uluslararası kamu iç denetçisi sertifikasını almışlar. Daha sonra da Maliye Bakanlığı’nın bu personelleri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) açmış olduğu hem yazılı hem de sözlü sınavlarda başarılı olmuş ve TKDK’ya AB fon yönetimine ilişkin uzman ve denetçi olarak atanma imkânını elde etmişlerdir. Ancak bu personellerin göreve başlayabilmesi için Maliye Bakanlığı’nca bu kişilere muvafakat vermesi gerekmekteydi. Lakin Maliye Bakanlığınca, iyi derecede yabancı dil bilen ve uluslararası iç denetim tecrübesi olan bu çalışanlara “şoför ve hizmetli ihtiyacı” sebebiyle muvafakat verilmemektedir. Yani “bu personeller hizmetli, şoför ve defterdarlık uzmanı olarak çalıştırılmak zorunda çünkü ihtiyacımız var” denilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız “ülkemde insan kaynaklarının etkin yönetilmesini istiyorum, bu nedenle yeni bir yapılanmaya gitmek zorundayım” demektedir. Bu zorunluluğun önemine binaen bu örneği vermiş bulunuyorum. Bu ve benzeri sıkıntıların giderilmesi açısından insan kaynakları ofisinin başarılı çalışmalar üreteceğine inanıyoruz. Bu somut olaydaki şoför, hizmetli ve uzman unvanlı kişilerin daha nitelikli unvanlara geçişi konusunda da Maliye Bakanlığımızdan tekraren imkân ve yardım bekliyoruz. Saygılarımla...
            Kırıkkale
 
  Garaj üstü evlere bir hâller olmaya başladı?   Feridun Ağabey, benim şikâyetimi yayınlarsanız memnun olurum, şimdiden teşekkür ediyorum. Sakarya’nın Serdivan ilçesinde inşa edilen garaj üstü 2 kat evlere son zamanlarda bir hâller oldu. Garaj olarak ayrılan yerler nedense daireye dönüştürülmeye başlandı. Ne su, ne elektrik ne doğalgaz saati var?  Ne de kapı numarası var. Kirada oturan bizler garajdan ve depolardan hiçbir şekilde yararlanamıyoruz? Mal sahibi “depoyu garajı boşaltın daire yapacağım!” diyerek garajları daireye çeviriyor. Belediye seçimlere bu şekilde mi hazırlanıyor? Hiç mi görmez buraları? İnşa edilirken madem garaj olarak ayrıldı, şimdi nasıl daire yapılabiliyor? Eğer daire yapılabilecek idiyse, neden garaj olarak inşa edildi? Sakarya ve Serdivan Belediyelerin konuya ilgi göstermelerini ve bir çözüm üretmelerini bekliyoruz.             Rumuz: “Duyarlı Vatandaş”-Sakarya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.