Prens bin Salman iktidarını pekiştiriyor!

A -
A +
Suudi Arabistan’da iki gün önce yolsuzluk kapsamında eski prensler ve bakanların da aralarında olduğu çok kişi gözaltına alındı. Kurulan bir yolsuzluk komisyonunun bu operasyonu yaptığı belirtiliyor. 
Gözaltına alınanlar arasında eski maliye bakanı, Aramco petrol şirketi Yönetim Kurulu üyesi İbrahim el-Assaf, Ekonomi Bakanı Adel Fakie, Eski Riyad Valisi Prens Türki bin Abdullah, Kraliyet Mahkemesi eski Başkanı Halid el-Tuvaicit, Binladin inşaat şirketi başkanı Bakr bin Lad gibi isimler var. Sadece Arabistan’ın değil dünyanın en büyük iş adamlarından Prens el Velid bin Talal da gözaltına alındı. Suçlamaların ne olacağı ise önümüzdeki günlerde açıklanacakmış...
El Velid bin Talal, 2015 Aralık ayında Donald Trump’la twitterda kapışmıştı. Bin Talal, Trump’a “Amerika’nın yüz karası, seçimleri asla kazanamayacaksın. O yüzden çekil” demişti.  Trump da ona, “Babanın parasıyla Amerikan siyasetini yönlendirmeye çalışıyorsun. Ben seçilince bunu yapamayacaksın” demişti. 
Sonuçta el Velid bin Talal gözaltında. Aslında veliaht prensin bu yaptığı gücünü pekiştirmek açısından normal. Olayların gelişimi de ilginç. Haziran ayında Suudi Arabistan Kralı, veliaht prensi olarak ileride tahta geçmesi beklenen yeğeni Muhammed bin Nayif'in yerine oğlu Muhammed bin Salman’ı getirdi. 2015’e kadar Arabistan dışında kimsenin tanımadığı biriydi bin Salman. Reformcu görüşleriyle öne çıktı. Kadınlara araba kullanma özgürlüğü verdi. “Gençler radikal fikirleriyle ömrünü tüketiyor” diyerek daha ılımlı olacağının sinyalini vermişti. Gelen haberlere göre bin Salman’ın görüşleri gençler arasında çok popüler. Babasının yerine iktidara gelecek ve muhtemelen 50 yıl ülkesini yönetecek. O yüzden iktidarda kalabilmesi ve gücünü pekiştirmesi açısından böyle bir operasyonu gerekli gördü.
Eğer bu işten başarılı bir şekilde çıkarsa kazanan o olacak. Her iktidar kavgasında taraflar gücünü göstermek zorunda. Bin Salman da böyle yaptı. Değişmez kuraldır. Orta Doğu coğrafyasında ayakta kalmak için gücü konsolide edersin. London School of Economics'in Orta Doğu Merkezi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulunan Prof. Madavi El-Raşhid yaşananları BBC’ye şöyle değerlendirmiş: 
"Bunu, yolsuzluk karşıtı bir adım olarak görmek çok zor. Bu, Muhammed bin Salman'ın kendisine yönelik desteği konsolide ettiği bir tasfiye hareketi. Karşısında kalan son kuzenini de (Prens Miteb bin Abdullah) ortadan kaldırmak istiyor. Bu kuzeni, son derece modern paramiliter güçleri kontrol ediyor ve veliaht prensine karşı çıkma gücünü elinde tutuyor..."
Madavi El-Raşhid’in dediğine göre ortada rakip istemiyor Muhammed bin Salman. Ve rakip gördüğü herkesi tasfiye ediyor. Bu operasyonları daha da genişleteceği konuşuluyor...
Trump muhtemelen bu harekete sevinmiştir. İran’ı yeniden düşman bellemişti. Arabistan İran’la Yemen’de savaşıyor. Satılan silahlar da bunun göstergesi. 
Bu coğrafya hep sıcak ve daha da ısınacak. Sürekli tetikte olmak lazım. Her gelişme bizi de yakından ilgilendiriyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.