Türkiye'nin bölünmesine aracılık eden enteresan bir isim: Anwar Majed Eshki

A -
A +
 
Son yıllarda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye karşıtı faaliyetleri biliniyor. Özellikle Kral bin Selman'ın iktidarı alıp rakiplerini devirmesi, peşinden Amerika, Batı ve İsrail'le geliştirdiği ilişkilere bakınca bu daha iyi anlaşılıyor.
Suudi Arabistan'da uzun zamandır İsrail'le perde arkasından yürütülen ilişkiler, Türkiye topraklarının da alınarak sözde Büyük Kürdistan'ın kurularak birçok ülkenin pasifize edilmesi fikrini savunan ve bu işlere aracılık eden enteresan bir isim var. Adı Anwar Majed EshkiOrta Doğu Stratejik ve Yasal Çalışmalar Merkezi (MeSc) Kurucusu ve Başkanı olan Eshki'nin geçmişi de bize Orta Doğu'da Suudi Arabistan açısında yaşanan son gelişmeler hakkında ipucu veriyor.
Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri Harp Koleji, Askerî Çalışmalar bölümünde yüksek lisans yapan Anwar Majed Eshki, Kaliforniya Golden Gate Üniversitesi Hukuk Bölümü'nde de doktorasını tamamlamış. 1960'lı yıllarda Arap Ligi Kuvvetleri içerisinde Kuveyt ve Irak arasındaki bölgede görev yapmış.
1983-2005 yılları arasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın kuzeni (amcasının oğlu) Prens Bender bin Sultan'ın danışmanı olarak çalışmış. Anwar Majed Eshki Suudi Arabistan'ın İsrail'le sürekli görüşen aracı kişisi. Eshki, 2015'te Tel Aviv'de katıldığı bir konferansta, Kürdistan'ın kurulması yönünde çağrıda bulunmuş ve Kürdistan kurulursa İran, Türkiye ve Irak'ın emelleri dizginlenecek, çünkü bu üç ülkenin yaklaşık üçte biri Kürdistan sınırları içerisinde kalacaktır görüşünü dile getirmiştir.
Anwar Majed Eshki'nin özellikle İsrail'le yürütülen gizli anlaşmalarının perde arkasındaki isim olduğuna başka örnekler de var. World Affairs dergisinden Michael J. Totten 11 Haziran 2015'de "The Saudis Team Up with İsrael (Suudiler İsrail'le Ekip Oluşturuyor)" başlıklı bir makale yayınladı. Totten yazısında şöyle diyor: "2014 yılında İsrail ve Suudi yetkililer Hindistan, İtalya ve Çek Cumhuriyeti'nde tam beş kez görüştüler. Bu görüşmelerin sebebi iki ülkenin ortak düşmanı İran'dı. İran'a yaptırımları uygulamak.
Aynı yazıda Totten, Eshki'nin bir sözüne atış yapıyor ve altını çiziyor: Eshki, "Suudi Arabistan'ın bir numaralı önceliği İsrail'le Araplar arasında kalıcı barış sağlamaktır" diyor. Filistin'le İsrail demiyor, tüm Arap dünyasıyla İsrail diyor.
2015 Haziran'ında Anwar Majed Eshki ile İsrailli diplomat Dore Gold, Dış İlişkiler Konseyi'nde bir araya gelerek ortak çıkarları üzerinde toplantılar yaptılar. Uzun zamandır İsrail ile Araplar arasındaki ilişki giderek gelişiyor.
Anwar Majed Eshki'nin attığı bazı tweetlere de bakınca Suudilerin, BAE'nin Türkiye hakkında ne düşündüğünü öğreniyoruz. 3 Nisan 2018'de attığı tweette, "ABD, Kürdistan'ın taktik müttefiki, Türkiye ve İran'ın stratejik müttefiki. Ancak Erdoğan ve Molla Rejiminin müttefiki değil. Bu çevremizdeki gerçeği açıklar. Kürtler saflarını birleştirmeli ve stratejik hedefleri aklıselim bir şekilde Kürdistan olmalı" diyor. Eshki, Türkiye'de bazılarının dile getirdiği görüşü tekrarlıyor.  Amerika, Türkiye ile İran'a dost, onları seviyor ama Erdoğan ve Molla Rejimine düşman. Aslında Erdoğan olmasa Türkiye süper bir ülke. Eshki'nin beyninin içindeki görüş bu.
6 Mart 2018'de attığı tweette, "Erdoğan'ın iyiliğini kabul etmeyen Müslüman ülke yok. Türkiye, İslam'ın parlayan yüzünü geri getirdi. Bu nedenle biz sevdiğimizi yargılıyoruz. Aptalların kendi pisliklerini Erdoğan'ın bahçesinden evimize atmasına izin vermeyeceğiz."
Gene 6 Mart 2018'de bir tweet atıyor: "Türkiye birkaç uydu kanalı üzerinden Suudi Arabistan'a tecavüz etme izni verdi. Suudi Arabistan ise Türkiye'ye tecavüz edilmesine izin vermedi. Türkiye'nin ahlakı bizim ahlakımızdan farklı mı?"
Anwar Majed 8 Şubat 2018'de Türk ekonomisiyle ilgili şu tweeti attı: "Kıymetli Türkiye sorunlarını azalttı, liranın değeri yükseldi. Dostlarını azaltmaya başlayınca liranın değeri 3'te 1 düştü. Hükûmet nerede?"
Eshki'nin böyle çok tweetleri var. 2017'deki anayasa değişikliğine bile değinmiş. Erdoğan'ın Körfez sorunlarına el atarak manevra gücünü zayıflattığı, Katar gibi Türkiye'nin de boykot edilebileceğini yazmış.
Anlayacağınız Anwar Majed Eshki, çok enteresan bir adam. İsrail’le dostluğu geliştirip Türkiye'yi düşman belleyen zihniyetin ortak temsilcisi. Kim bilir Eshki daha hangi kritik olayların içerisinde var. Onu da zamanla görürüz…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.