Kim bu Birleşik Arap Emirlikleri’nde kara para aklayanlar?

A -
A +
Geçen yazımda Birleşik Arap Emirlikleri’nde bazı illegal iş yapanların kara paralarını Dubai’de gayrimenkul üzerinden nasıl akladıklarını yazmıştım. Bugün size bu isimleri, yaptıkları işleri ve Dubai’deki kara para aklama işlerini anlatacağım... 
1.  Wael Abdulkarim ve Ahmad Barqawi (ülkeleri Suriye, suç alanları “çatışma finansı")
Wael Abdulkarim ve Ahmad Barqawi Dubai'deki gayrimenkullere kendi adlarına 700.000 $'dan fazla yatırım yapmıştır ve bunların bazıları, Suriye'deki kaçakçılık faaliyetlerinden gelen gelirlerden elde edildi. Yaptırım kısıtlamalarına tabi olmalarına rağmen, grubun kilit üyeleri Dubai'de yaşamaktadır ve Mayıs 2018'den itibaren yasa dışı ticari sevkiyat operasyonlarına devam edebilmişlerdir. Farklı isimler altında kaydedilen yaptırıma tabi olmayan şirketlere yapılan satışlar gibi farklı yöntemler ile şebekenin faaliyetlerini daha da genişletmiş olduğu ve yasa dışı faaliyetlerini, bulundukları ülkeden, Yemen gibi başka ülkelere de geçerek devam ettirmiş olduğu görülmektedir.
2. Hassein Eduardo Figueroa Gomez (ülkesi Meksika, suç alanı “uyuşturucu kaçakçılığı”)
Uyuşturucu kaçakçısı Hassein Eduardo Figueroa Gomez Dubai'de çok sayıda ticari şirketi işletiyor ve yaklaşık 4,34 milyon dolarlık mülke yatırım yapmış gibi görünmektedir. BAE'de üç ve Kıbrıs'ta dört olmak üzere tüm şirketleri; ilgili tespitlerin yapılmasından sonra şirket kayıtlarında aktif olarak yer almıştır. Bu şirketlerin en az biri Mayıs 2018 itibariyle hâlen aktif olarak görünmektedir. Yaptırıma tabi olmayan iki kişi, Mena ve Leopoldo, Gomez'le birlikte tüm şirketleri ortaklaşa veya birlikte yönetmektedir. Leopoldo'nun durumunda ise yaptırıma tabi olan birçok şirkete karşılık gelen bir adres bulunmaktadır. Son olarak bu varlıklar aracılığıyla, Kanada'daki şirketlere ve Meksika'daki diğer adreslere bağlı görünmektedir.
3. Kambiz Mahmoud Rostamian (ülkesi İran, suç alanı “nükleer yayılmacılık”)
Rostamian'ın, İran hükûmetinin balistik füze programı için malzeme tedarik etmek için BAE'nin önde gelen şirketlerini kullanmasına ek olarak, son birkaç yıl içinde Dubai'deki mülkü kapsamında yaklaşık 1 milyon dolarlık bir maliyetle ilişkilendirilmiştir. Bu mülkler hakkında verilmiş olan bilgiler, aynı zamanda yaptırıma tabi Royal Pearl General Trading'in yanı sıra İran'da yaptırıma tabi olmayan bir kimyasal madde üreticisi olan Rostamian'ın bu şirket ile ortak olduğunu gösterir. Rostamian, İngiltere ve Polonya'da Mayıs 2018 itibariyle Dubai adresini kullanan iki adet yaptırıma tabi olan şirkette yönetici ve hissedar olarak görev aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca Rostamian ve yaptırıma tabi MKS International balistik füze geliştirme ve üretiminde potansiyel çift kullanımlı uygulamalara sahip malzemeler üreten şirketler için bölgesel bir temsilci olarak görünmektedir. Dolayısıyla  yaptırım kısıtlamalarına rağmen Rostamian, İran hükûmetinin yararı için çift kullanımlı bileşenleri potansiyel olarak alabileceği ve devredebileceği erişim imkânlarını korumaktadır.
4. Altaf Khanani Kara Para Aklama Örgütü (ülkesi Pakistan, suç alanı “terörün finansmanı”)
Khanani MLO, Birleşik Arap Emirlikleri'nde çok kapsamlı bir şekilde gayrimenkul mülkleri tahakkuk ederken; suçlular, teröristler ve uyuşturucu kaçakçıları için yılda milyarlarca dolar aklamıştır. Khanani MLO'nun yaptırım uygulanan üyelerine ait olan mülklerin hacmi ve değeri yaklaşık 21.8 milyon dolar olan 59 mülk olarak gösterilmekte ve bu taşınmazların kara para aklama aracı olarak kullanılması ihtimalini ortaya koymaktadır.
Tanımlanan mülkler ve ilgili iletişim bilgileri Khanani MLO'nun; BAE, Pakistan, ABD ve Birleşik Krallık'ta bulunan ve bazıları Mayıs 2018 itibariyle faaliyet gösteren 14 şirket ile bağlantısını göstermektedir. Ayrıca ABD ve İngiltere'deki yaptırıma tabi Khanani MLO yetkilileri ve şirketleri ile doğrudan ilişkisi olan 100 milyon doların üzerinde para Pakistan'a götürülmüş ve hâlâ aktif görünmektedir.
5. Hossein Pournaghshband (ülkesi İran, suç alanı “nükleer yayılmacılık”)
Pournaghshband, BAE'yi İran hükûmetinin füze programı adına tedarik faaliyetleri için bir üs olarak kullanmıştır. Bu, daha önce tanınmış olandan daha geniş bir faaliyet alanı gerçekleştirmesine izin vermiş ve yaptırıma tabi tutulan ağının coğrafi ve operasyonel profillerine doğrudan paralel olan kurumsal yapılarla bağlı olduğunu göstermiştir. Dubai'de milyon dolarlık bir mülk bulunmaktadır ve bu mülklerle ilgili veriler daha önce yaptırıma tabi tutulan faaliyetlerini yürüttüğü üç yargı alanı olan BAE, İran ve Çin'de ticaret yapan iki adet yaptırıma tabi şirkete bağlı olduğunu göstermektedir. Bu şirketlerin biri, İranlı bir elektronik şirketi olarak Mabrooka Trading ile aynı yöneticiye sahip gibi görünmektedir. Ayrıca Hong Kong'daki şirketin tedarik faaliyetlerine yardımcı olmak için yaptırıma tabi olan Çinli bir şirket hâlâ aktiftir ve potansiyel olarak kullanılabilir malzemeler üzerinde çalışmaktadır.
6. Rami Mohammed Makhlouf (ülkesi Suriye, suç alanı “büyük yolsuzluk”) 
Rami Makhlouf, hem Suriye rejiminin temel yardımcısı hem de rejim yolsuzluğunun yardımcısı olarak hareket etmekten yaptırıma tabi tutulmuştur. Birden fazla bireye ve şirkete özel yaptırım uygulanmasına rağmen, Makhlouf ve şebekesi Suriye dışında faaliyet gösteren şirketlerle birlikte, daha geniş bir kurumsal ayak izine sahip olmaktadır ve Rami'nin kardeşi Ihab ile ilgisi bulunan 3.17 milyon dolarlık lüks gayrimenkulün işletilmekte olduğu tespit edilmiştir.
Bu mülkler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye'deki yaptırıma tabi olmayan şirketlerin yanı sıra Lübnan, Romanya, Avusturya ve diğer denizaşırı ülkelerdeki ticari işletmeleri yöneten çok sayıda Makhlouf çalışanı ile aynı tanımlayıcı bilgileri paylaşmıştır. İlgili Romen şirketlerinin sahipleri, askerî uygulamalar için NATO birlikleri tarafından kullanılan araziyi içermektedir. Makhlouf ailesi, burada sadece bir kısmı ortaya çıkarılmış olsa da bu gibi kurumsal ağlar sayesinde yurt dışındaki lüks yaşam tarzlarına devam ederken, Suriye savaş ekonomisini desteklemeyi ve yaptırımlardan kaçmayı başarabilmiştir.
7. Kamel ve Issam Amhaz (ülkesi Lübnan, suç alanı “terörün finansmanı”)
Kamel ve Issam Amhaz Hizbullah askerî operasyonlarına yardım etmekten ve Suriye'de ve İsrail'de konuşlanmış UAV'leri geliştirmek için kullanılan elektroniğin tedarik edilmesinden dolayı yaptırıma tabi tutulmuştur. 
Amhaz kardeşlerin altı gayrimenkulü yaptırıma tabi tutulsa da, kardeşler; Lübnan ve Hong Kong'daki altı yaptırıma tabi olmayan şirkette kurucu, yönetici ve sahiplik rollerini almışlardır.
Issam, Dubai'de bir mülkle ilişkilendirilirken, birden fazla yaptırıma tabi olmayan şirket ve bağlı kuruluştan oluşan Amhaz kardeşleri çevreleyen bireylerin ağı, Dubai'de toplam olarak 695 milyon dolarlık gayrimenkul ile ilişkilendirilmiştir. Amhaz kardeşlerin etrafındaki bireyler, Batı Afrika'daki yolsuzluk ve yasa dışı finans programlarına, Lübnan'daki özel güvenlik ve silah ithalat şirketlerine ve ABD merkezli mülklerin önemli bir kısmına bağlı bulunmuştur. Toplam olarak daha geniş bir Amhaz ağının; önemli miktarlarda mülkiyet ve ticari işlem ile bağlılığını korurken, aynı zamanda küçük elektronik ürünlere ve silah alımlarına ilişkin işlerin yanı sıra, önemli miktarda para taşıma altyapısına sahip olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.